9 de juny, Dia Internacional dels Arxius

L’any 2008 es va establir el 9 de juny com el Dia Internacional dels Arxius coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius.

Amb la celebració d’aquest dia es pretén que la societat sigui conscient que la conservació i l’accés a la documentació i informació que es custodia en els arxius són essencials per a la transparència administrativa, el bon govern, la responsabilitat democràtica i també la protecció dels drets humans.

Exemples d’aquesta importància els trobem al llarg de la història com la destrucció dels arxius nacionals en casos de guerra (Bòsnia, Guatemala, etc.), el tancament a l’accés a la informació en els països amb dictadures, entre d’altres atemptats a la llibertat i la cultura de la humanitat. I és que amb la destrucció dels arxius s’elimina de la memòria del passat, els rastres d’una cultura i, sobretot, les possibles proves documentals d’alguns crims i corrupcions.

Amb motiu d’aquesta jornada, els arxius catalans organitzen la Setmana Internacional dels Arxius del 4 al 10 de juny, amb nombroses activitats culturals per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania.

Per això, un any després de la inauguració de les noves instal·lacions de l’Arxiu Municipal de Salt, us convidem a conèixer-les i a descobrir el patrimoni documental saltenc.

El 8 de juny apropa’t al teu arxiu, el de Salt. Envia’ns un correu electrònic a arxiu@salt.cat i reserva la teva hora.

Ens trobaràs a la Factoria Cultural Coma Cros – Naus Guixeres – Nau A (just darrera de l’edifici de la Coma Cros, a l’altre costat de la sèquia Monar).