La platja i Salt

CAT AMS-AIAS 4657 Grup de joves soldats de Salt tornats del front a la platja de sant Pol amb les seves xicotes (1939). Autor: desconegut.

La platja com a element d’oci i vacacional, és un invent relativament recent, de, potser fa uns cent anys.

Durant el segle XIX els banys de mar tenien un ús terapèutic. Eren el complement dels banys d’aigua termal i no es feia directament en el mar, sinó en establiments (balnearis o cases de banys).

A partir de 1910, és quan va començar a popularitzar-se l’ús de la platja com a zona turística, d’oci i esportiva. Van aparèixer les primeres urbanitzacions de segones residències per a les classes benestants i els primers establiments dedicats als banys de mar.

A Salt no teníem platja (i ara tampoc, naturalment), així que els saltencs i les saltenques, per fer-se passar la intensa calor de l’estiu feien servir les basses, els safareigs o anaven al riu, que el tenim ben proper.

Només de tant en tant s’anava a la platja i s’hi passava el dia, per això portava tot el necessari des de casa. Com no hi havia gaires cotxes, s’agafava el tren de Sant Feliu a l’estació de Girona, es baixava a l’abaixador de S’Agaró i d’allà a la platja a peu. La diversió, sobretot pels més joves, ja començava al tren i no s’aturava fins tornar a casa. Era festa grossa!

Avui, aneu a la platja o a la muntanya, si esteu de vacances, gaudiu-les intensament. I si no podeu fer vacances, pel motiu que sigui, sempre hi ha un racó o un lloc on poder resguardar-nos de la calor i gaudir de l’estiu.

Sigui com sigui: molt bon estiu!