La Diada Nacional de Catalunya a Salt

L’11 de setembre de 1714, en plena Guerra de Successió, i després de 14 mesos de setge, va tenir lloc la cruenta batalla de Barcelona que canviaria la història de Catalunya.

L’exèrcit borbònic, amb 30.000 homes, va haver de fer front a una molt dura resistència dels catalans, que amb només un efectiu de 6.000 homes, van defensar la ciutat amb una ràbia i ferocitat tals que el mateix Felip V, a la seva biografia oficial Comentarios de la guerra de España e historia de su rey Felipe V, el Animoso” escrita per Vicente Bacallar y Sanna, va dir: (…) en todas las partes de la ciudad se mantuvo la guerra por doce continuas horas, porque todo el Pueblo peleaba. No se ha visto en este siglo semejante sitio, más obstinado y cruel. (…) Vencida la plebe, la tenían los vencedores arrinconada; no se defendían ya ni pedían cuartel: morían a manos del furor de los franceses.

El resultat de la derrota d’aquesta batalla és de sobres per tothom conegut.

No tenim informació de com es va viure a Salt la Guerra de Successió, sobretot durant el setge de Girona del 1711 i l’ocupació per part dels francesos. Tampoc tenim coneixement de com varen arribar les notícies del setge de Barcelona i la seva derrota, i l’abolició de les institucions i llibertats catalanes. Però és evident que, tot i ser una població agrícola petitona, no vivia al marge dels esdeveniments històrics i d’alguna manera afectava el seu tarannà diari.

En canvi, sí tenim constància escrita de quina va ser la primera celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Salt:

En el Ple ordinari de l’ajuntament del dia 8 de setembre de 1933, essent alcalde el Sr. Manuel Termes Vinyoles, després de llegir i aprovar l’acta de la sessió anterior, donar compte dels ingressos recaptats per l’escorxador municipal (359,46 pessetes) i llegir la correspondència oficial, es va passar a discutir els punts de l’ordre del dia, el primer dels quals era:

“Per unanimitat s’acorda adherir-se a l’homenatge que el proper dia 11 de l’actual, retrà als màrtirs de 1714”.

Desprès d’aquest homenatge hem d’esperar a l’any 1977 per tenir constància documental d’una altra celebració, en aquest casles imatges de la gran manifestació que va sortir de Salt i va anar fins a Girona per sumar-se als actes que s’hi feien.

AMS-AIAS 664 Manifestació de l’11 de setembre de 1977 a Salt

L’any 1979, del qual tenim el cartell anunciador, l’acte va ser més festiu: el Sr. Salvador Sunyer va fer un parlament sobre l’11 de setembre i tot seguit hi va haver una ballada de sardanes. Aquell mateix any es va canviar el nom de la plaça de les Palmeres per plaça Onze de setembre.

Cartell de la Diada de 1979

Totes les celebracions fetes a Salt, a més de reivindicatives, tenien un caràcter festiu. En l’acta de la sessió del Consell Municipal del 3 de setembre de 1979 es va proposar que les diades fossin així i ho podem comprovar també en els reculls de premsa de l’època.

L’any 1983, l’ajuntament en ple i per unanimitat, va fer pública una “Declaració de l’Ajuntament de Salt, reunit en Ple extraordinari, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya” per a encoratjar a tots els ciutadans a demanar més autonomia i autogovern per a Catalunya.

Des de llavors, hi han hagut més celebracions, unes més lluïdes que les altres, però mai s’ha volgut perdre aquest esperit reivindicatiu i festiu alhora que les ha caracteritzat.

Programa de 2011

Enguany, un cop més, volem celebrar la Diada Nacional de Catalunya recordant aquells herois del 1714 i reivindicant que Catalunya va ser, és i serà sempre una NACIÓ.

Anuncis