La Pili

La Pilar Fernàndez Rosado, la Pili, saltenca de naixement i de cor, ens acaba de deixar després d’una llarga malaltia que ella va intentar portar amb tota l’enteresa que va ser capaç.

La Pili era coneguda per moltes coses, però especialment per dues facetes: com a patinadora artística i com a locutora de ràdio.

El 1957 es va iniciar en el món del patinatge artístic a la U.E. Coma Cros de Salt on s’hi va estar fins el 1959, any que va ingressar al Girona Hoquei Patinatge. Amb aquesta passió del patinatge, va participar en nombrosos campionats i competicions com a patinadora primer i després com a entrenadora fins l’any 1994.

Patinant l’any 1955

El 1984, després de la independència de Salt i amb l’inici de Ràdio Salt, va iniciar-se en un nou repte: ser locutora de ràdio amb un espai que portava per nom “El petit esport”. Però el seu programa més conegut va ser “Frec a frec”, un magazine que primer s’emetia tots els matins i que, després de la seva jubilació el 2003 fins aquest mateix any 2012, feia només els divendres al matí, mentre alternava la resta de la setmana amb un programa de ràdio a Ràdio Cassà on havia traslladat la seva residència.

En el programa “El petit esport” (1986)

Aquell mateix 2003 va rebre el Premi Tres de Març de Salt com a reconeixement de la seva tasca en el món de l’esport, com a locutora de Ràdio Salt i per la seva tasca a favor del poble.

El 22 de maig de 2009, la Pili Fernández va rebre la Medalla de l’Esport de les Comarques Gironines i el 2011, les patinadores del C.H. Girona li van retre un emotiu homenatge en el que li van dedicar un vídeo que podeu veure en el següent enllaç.

La Pili és una persona molt estimada a Salt per la seva tasca en el món del patinatge, però també per la seva feina a la ràdio on el seu programa era el de més audiència i, sobretot, el més participatiu, amb entrevistes, trucades dels oients i seccions fixes com la cuina, la jardineria, l’entrevista a l’alcalde, els llibres o el cinema…

Com a esportista no la vaig conèixer, però ella va ser la que em va fer estimar la ràdio. Vaig col·laborar en el programa “Frec a frec” durant gairebé 5 anys en la secció de cinema. Aquesta era una secció que s’emetia un cop a la setmana i que havia de tenir una durada d’uns deu minuts aproximadament, però ens era impossible. Rèiem tant i ens ho passàvem tant bé parlant de les pel·lícules, dels actors i les actrius que la durada secció mai baixava dels trenta minuts. I si l’Aitana Sánchez Gijón, una actriu que la Pili sabia que m’agradava molt, estrenava pel·lícula, o quan hi havia algun festival o el lliurament dels Òscar. Llavors no hi havia qui ens fes callar tafanejant de tot el que havia passat, dels premis, dels vestits de la catifa vermella… Ens podíem estar ben bé tres quarts d’hora o més. Personalment la trobaré molt a faltar.

Frederic Mayol, arxiver.


One thought on “La Pili

  1. Ens deixa un buit molt gran… Personalment m’ha ajudat com la que més en la meva professió de cantant, m’ha recolzat desde el principi, quan jo només tenia 11 anys, i ja en tinc 27! Ha sigut gran en tots els aspectes de la vida, una dona divertida, compromesa amb els demés, amiga, germana, filla i mare exemplar, realment era inés una dona extraordinaria, i lluitadora fins el final! Et trobaré molt a faltar Pili… Avui has fet un doble axel cap al cel, has dit l’últim “adéu” com quan acabaves el teu programa de ràdio. Siguis on siguis vull dir-te GRÀCIES PER TOT.
    Lydia Torrejón.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.