Trobada d’antics treballadors de la Coma Cros

Dins del marc de l’exposició “La filatura i el tisatge de cotó a la Coma Cros” que s’ha pogut veure aquest mes de setembre a la Biblioteca pública Iu Bohigas de Salt, el passat dia 28 va tenir lloc a la mateixa biblioteca, una trobada d’antics treballadors i treballadores de la fàbrica tèxtil Coma Cros instal·lada al barri del Veïnat de Salt.

La trobada, a la qual van assistir una quarantena de persones, va tenir un caire informal i distès i tothom qui va voler va poder expressar i compartir els seus records i les seves anècdotes de les vivències de la fàbrica.

Es va parlar de les marques i les peces que s’hi confeccionaven, dels telers, les repassadores, la sala de confecció, la filatura amb els batans i les cardes, els problemes de subministrament de la matèria primera, de la fressa de les màquines, etc. Però també del companyerisme que hi havia entre els treballadors, de l’equip de futbol, de hoquei,  de la  petita biblioteca o de la guarderia.

Però no tots els presents hi havien treballat a la fàbrica, també hi va haver persones que ens van explicar que hi vivien perquè els seus pares eren treballadors o encarregats i van relatar les seves experiències d’infantesa vivint en una fàbrica.

Va ser una trobada d’alló més interessant per a les persones que no vam viure la fàbrica ni aquella època, però sobretot per als antics treballadors que es van retrobar després de molts anys i van poder compartir els seus records, en general, força felicos.

La trobada va començar i acabar amb la lectura de dos poemes de Miquel Martí i Pol del poemari “La fàbrica” (1969-1971) publicat en el llibre “Obra poètica/1 (1948-1971)” d’Edicions 62. Els poemes eren “L’Elionor” i “No estem mai sols”.

En transcrivim un d’ells:

No estem mai sols. Hi ha sempre

quaranta-sis contínues que ens vetllen

i metxeres insignes

de principis de segle.

Tenim la por ficada al cos;

sovintegen tan poc els dies festius!

Tant treballar ens taca la pell

d’oli de màquines,

de pols de màquines,

de ferum de màquines.

Se’ns contagia l’epilèpsia

de les pentinadores

i el dinamisme excessiu

dels dobladors suïssos

i la fressa monòtona de les cardes.

No estem mai sols. Hi ha sempre

gairebé vint-i-tres mil pues

i llur terrible seqüela;

i els horaris tan rígids

i els plusos tan despòtics.

No estem mai sols. Hi ha sempre

la gent; però la gent no compta.

El que compta és l’espai que ocupen

i el ritme sense treva.

Tothom accepta ja que la tendresa

perjudica el progrés.

Estigueu-ne segurs: s’apropa el dia

que tots tindrem una ànima metàl·lica.

Miquel Martí i Pol (1969-1971)

Anuncis

One thought on “Trobada d’antics treballadors de la Coma Cros

Els comentaris estan tancats.