La Fira Internacional del Cistell de Salt

L’any 1998, l’Ajuntament de Salt, juntament amb l’Associació de Cistellers de Catalunya, van decidir posar en marxa un projecte engrescador: una fira de cistelleria.

Programa de la primera edició de la fira

El projecte inicial de la fira era fugir dels plantejaments romàntics que poden tenir els oficis artesanals per a la societat industrial i dedicar-se a promoure la divulgació de la cistelleria com un ofici que pot tenir aplicacions actuals. Així mateix es volia promoure el coneixement i l’estudi de l’ofici i la seva cultura material al llarg del curs del riu Ter. Tot això sense oblidar la necessitat de promoure Salt, dotar la vila d’una visió exterior més positiva i establir-la com a lloc de trobada per a investigadors i afeccionats a la cistelleria.

Un cop establerta aquesta premissa calia dotar la fira de dinamisme i interès per al públic en general que podia venir mitjançant l’organització d’un ventall d’activitats a banda de la mateixa fira. Aquestes activitats foren diverses: la creació d’una peça commemorativa de la fira que es posaria a la venda; la celebració d’exposicions relacionades amb el món cisteller; invitar un país o una regió a fer una mostra de la seva cistelleria típica; fer tallers al carrer, concursos de pintura i activitats per a la mainada.

Publicitat de l’esparteria de Miquel Roca (1928)

Com sempre passa amb les empreses que comencen, la primera edició va ser modesta, s’havia de veure quina seria la resposta del món cisteller, però també del públic general.

Aquella primera fira, celebrada a la plaça Lluís Companys, va tenir exhibicions de cistellers i cadiraires; itineraris guiats per les deveses per veure les plantes més utilitzades; cercavila de gegants i animació infantil. A més de l’exposició de cistells, coves, paneres i altres estris a la Casa de Cultura “Les Bernardes” i un sentit homenatge al cisteller saltenc, Jaume Puebla. La peça commemorativa de la fira va ser un cistell de bolets. El nombre de cistellers col·laboradors va ser de 12, onze dels quals eren catalans i un de Terol. Però també es va fer exhibició d’altres oficis con esparters, espardenyers, cadiraires, canyissaires, etc. En total hi va haver 20 artesans.

CAT AMS-AIS 2359 VIIa. Fira del Cistell. Autor: Pep Iglesias. (2004) Arxiu d’Imatges de l’Ajuntament de Salt

Aviat, però, la fira va anar creixent amb continguts, expositors i artesans, i el més important, visitants. Això va fer que es plantegés el seu trasllat a un espai més ampli, al voltant de l’església Sant Cugat i el mas Llorens (després s’ampliaria a tot el Barri Vell gràcies a la iniciativa de l’associació del barri), i substituir la gran carpa, per d’altres individuals per a cada expositor. Fins arribar a la fira de l’any passat, la catorzena, en la qual van participar 65 artesans, 42 estands i 19.000 visitants, la qual cosa l’ha consolidat com la primera fira del sector en l’àmbit europeu.

En els seus quinze anys d’història, han passat per la fira expositors de països com Mèxic, Senegal, França, Alemanya, Irlanda, Regne Unit, Dinamarca, Marroc o enguany, Colòmbia. S’han fet peces commemoratives i gegants com un cistell de bolets, un cove d’hortolà, una cargolera típica de Lleida, un Zing-zang, una ouera, un cistell d’aviram, una gàbia de perdiu, un cistelló, uns estalvis, un pelapatates, un cartres, etc. I les activitats al voltant de la fira són cada cop més i més variades (concerts, dansa, música tradicional, castells, gegants, tasts de cuina, intercanvi de plaques de cava, etc.). Les activitats relacionades amb la fira s’han anat renovant, ampliant i canviant: exposicions, concurs de fotografia i pintura, o la incorporació del Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó que premia la cistelleria de creació, art i disseny i que enguany arriba a la tercera edició.

Xa. edició de la fira (2007). Autor: Jofre Ferrer. Arxiu d’Imatges de l’Ajuntament de Salt.

També, cal a dir, es va fer una redescoberta molt important i única del nostre patrimoni etnològic gràcies al treball de recerca de l’Oriol Granyer: les marques que distingien els coves dels diferents hortalans, és a dir, una combinació de canyes i vímets que permetia a cada hortolà de Salt reconèixer els seus cistells i coves en els mercats. Enguany podeu descobrir aquest llenguatge ocult en l’exposició “Medio negra 4 cañas antes de arriva”.

Enguany, més que mai, cal que visiteu la Fira Internacional del Cistell de Salt. Veureu d’una fira de qualitat cada cop més consolidada, gaudireu d’excel·lents activitats educatives i d’esbarjo, menús cistellaires en els restaurants de Salt, i a més contribuireu a la preservació de la nostra cultura i del patrimoni etnològic saltenc i català.

Us hi esperem!

Podeu veure tots els actes de la XVa. Fira Internacional del Cistell de Salt si cliqueu aquí.

Cartell de la XVa. edició (2012)