Mucho leer y bien entender, el mejor camino para saber.

Aquestes són les paraules que presidien l’arc de la biblioteca pública de Salt que es va inaugurar el 7 de novembre de 1954 en un local de les antigues Escoles Nacionals (o com s’anomenaven a l’època, Escuelas Nacionales, també conegudes, com ens diu un lector, els nacionals o  Colegio nacional mixto “Mendéndez Pidal”) avui l’escola La Farga.

La biblioteca al local de les Escoles Nacionals
CAT AMS 2214 Arxiu Municipal de Salt

Des d’aquella llunyana data la biblioteca s’ha convertit en un equipament viu, actiu i capdavanter en els moviments culturals (fins i tot, socials) de Salt, al mateix temps que és un dels més antics de la vila.

Com tot ésser viu, va néixer, créixer i s’ha transformat fins arribar a una esplèndida maduresa.

Podríem dir que la concepció de la biblioteca va ser el 21 de desembre de 1953, data en la qual l’ajuntament va obrir un expedient administratiu per la creació d’una biblioteca pública a Salt, que va ser aprovat pel Ple el 29 següent. En el mateix acord de Ple s’especifica que el bibliotecari seria el senyor Lluís Xifra Riera, llicenciat en dret i Secretari de la mateixa Corporació.

Inauguració de la biblioteca (1954/11/07)
CAT AMS 2210 Arxiu Municipal de Salt

El 7 de novembre de 1954 naixia la Biblioteca Pública de Salt en un acte solemne envoltat de les màximes autoritats polítiques i eclesiàstiques (com es feia a l’època) de la comarca. El local no era especialment gran, però el suficient per acollir els 1.404 volums amb que va obrir i créixer durant uns quants anys més.

Tornant a la biblioteca pública, s’hi va estar en aquell racó de les Escoles Nacionals durant 12 anys. Fins que el 1966, aprofitant la celebració del Congrés Nacional de Biblioteques que va tenir lloc a Girona i la cessió gratuïta d’un local per part de la  Caja de Ahorros Provincial en el carrer Manuel de Falla 26, va tenir el primer trasllat. La inauguració de la nova etapa va ser el 8 d’octubre del mateix 1966, també amb les màximes autoritats locals, tant polítiques com eclesiàstiques.

Inauguració del local de Manuel de Falla (1966/10/08)
CAT AMS 2219 Arxiu Municipal de Salt

Curiosament, però, la biblioteca no tenia nom i no va ser fins el 28 de gener de 1984 que, en un acord de Ple de l’Ajuntament de Salt, es va aprovar de nomenar-la “Biblioteca Jaume Ministral i Masià”, “en reconeixement a l’obra de l’escriptor i per la seva vinculació familiar i sentimental amb la vila”.

Aquell mateix any 1984, el 14 de desembre, es va inaugurar la secció infantil amb una entrada autònoma pel carrer Pius XII. També va ser l’any que es va adquirir un local a la plaça del Mercat per crear una biblioteca infantil, la “Massagran”. Però va ser un part una mica lent perquè la nova biblioteca no s’inauguraria fins el gener de 1990.

Secció Infantil (1990)
CAT AMS 2210 Arxiu Municipal de Salt

Després trobem un període d’estabilitat de gairebé vint anys durant els quals es fan tot tipus d’activitats culturals: concerts, conferències, cursos, exposicions, etc. Però Salt creixia, es convertia en una petita ciutat i els locals de Manuel de Falla i de la plaça del Mercat es feien petits i es va veure la necessitat de traslladar totes dues biblioteques.

La primera en canviar d’emplaçament va ser la Massagran l’any 2003 que va deixar el Mercat per anar al local de l’antic Cinema Núria en el carrer Major. I després la Ministral.

L’any 2001 es va fer el primer projecte de rehabilitació de la planta baixa de la nau Kropotkin a l’antiga fàbrica de la Coma Cros. Les obres es van enllestir a principi de 2006 i va començar el segon trasllat. El 10 d’octubre d’aquell mateix any s’inaugurava la flamant biblioteca que tenim avui. Amb aquest trasllat curiosament la Ministral perd el seu nom i passa a denominar-se només com a Biblioteca Pública de Salt. No serà fins el maig de 2010 que l’Ajuntament de Salt decideix homenatjar el saltenc i professor de català, Iu Bohigas, posant el seu nom a la biblioteca.

Biblioteca Pública Iu Bohigas (2006)

Avui, 10 d’octubre de 2012, celebrem, un any més, amb il·lusió, l’aniversari de la inauguració d’una de les millors biblioteques de les comarques gironines, la Biblioteca Pública Iu Bohigas.

Trobareu més informació als enllaços següents:

http://bibgirona.net/salt/planes/presentacio.htm

http://bibgirona.net/salt/planes/aniversari.htm

http://bibgirona.net/salt/bib_ministral/index.htm

Save

Anuncis

3 thoughts on “Mucho leer y bien entender, el mejor camino para saber.

Els comentaris estan tancats.