La Suc-suc de Salt i el Nadal

nadal'12-2

El Costumari Català de Joan Amades és un petit tresor de la cultura catalana que cal consultar de tant en tant per descobrir curiositats del nostre país i, a vegades, també de casa nostra.

En el volum d’hivern, a la pàgina 36, trobem una referència al Nadal saltenc: la suc-suc.

La suc-suc es feia el dia 24 de desembre i consistia en que la mainada de Salt voltava per les cases del poble i de les masies del voltant amb una paella i una cistella. Quan la gent els obrien la porta, els preguntaven amb una cantarella “Hi ha res per a la suc-suc?” i presentaven la paella perquè quedés ben clar que volien menjar per cuinar.

Les persones de la casa els donava botifarres, cansalada o altra carn de porc. Els nens ho ficaven a la cistella i cantaven:

“Bona casa i bona brasa, Bona brasa i bon tió
i bon Nadal que Déu us do”

I a córrer cap una altra casa. Ara bé, si el que havien rebut no era del seu gust o era clarament insuficient, feien un altre tipus de cantarella amb una mica més de “mala baba”:

“Mala casa i mala brasa,Mala brasa i mal tió
i mal Nadal que Déu us do”

Al mateix costumari trobem dites curioses sobre com anirà l’any segons el dia de la setmana en que caigui el dia de Nadal. Com aquest any és dimarts, hem recollit les que fan referència a aquest dia:

“Nadal en dimarts, pa i vi en totes parts.”

“Nadal en dimarts, festes a grapats.”

Però no totes són bones, hi ha també aquesta: “Nadal en dimarts, dolent pels sembrats.”