Proclamació de la 2a República a Salt

CAT AMS-AIAS 5427 (1931/04/15) Actes de celebració de la instauració de la 2a. República davant del Centre Republicà a la pl. del Veïnat de Salt

A Salt, amb una població de 4,912 persones dividides en dos districtes (Salt i el Veïnat, amb 2,364 i 2,548 habitants respectivament), li corresponien 12 regidors, 6 per a cada districte. D’aquests, i a conseqüència del resultat de les eleccions, 10 eren de la candidatura republicana i 2 de la Lliga Regionalista.

La notícia de la proclamació de la República va despertar l’entusiasme a Salt i la mateixa tarda del 14 d’abril, un grup de persones va anar a l’Ajuntament per veure de primera mà la constitució del nou consistori.

A 3/4 de set del vespre, els regidors escollits a les eleccions es van reunir amb l’alcalde, Emili Pibernat Viader, per prendre possessió dels seus càrrecs. Eren: Dídac Bover Garcia; Anicet Brugués Capell; Lluís Anglada Subirós; Francesc Gifre Ferrer; Narcís Xifra Bonet; Miquel Casals Prat; Jaume Berga Casanovas; Manel Termes Viñolas; Josep Triola Melció; Antón Pujol Inglés i Lluís Pigem Palmada.

Després de la seva designació com a regidors, l’alcalde va suspendre la sessió durant 5 minuts per tal que els presents designessin un nou alcalde. Passat aquest termini, tots els regidors, per unanimitat, van escollir el mateix Emili Pibernat com a alcalde de Salt. El senyor Pibernat, emocionat, va agrair la confiança dipositada en ell i els donà a tots les seves “més expressives mercés”.

Seguidament es van escollir els Tinents d’Alcalde que, per aclamació, van resultar Narcís Xifra i Manel Termes.

El primer acord pres pel nou Ajuntament va ser retirar el retrat del “ex-Rei d’Espanya, Alfons XIII” del Saló de Sessions i de l’Ajuntament.

Finalment aquesta sessió històrica es va tancar amb un “Visca la República” contestat per tots els regidors i el públic assistent al Ple.

El Govern provisional de la República va declarar el dia següent, el 15 d’abril, com a festiu, i moltes poblacions, entre elles Salt, va aprofitar-ho per celebrar festes, ballades de sardanes (foto) i altres actes festius i culturals.

Anuncis

2 thoughts on “Proclamació de la 2a República a Salt

Els comentaris estan tancats.