De festes victorioses i campionats esportius (les terceres de maig)

CAT AIAS 4386 Grup de joves d'Acció Catòlica amb el mossèn Sebastià Puig (1942)
CAT AIAS 4386 Grup de joves d’Acció Catòlica amb el mossèn Sebastià Puig (1942)

Dia 13

Any 1926

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Salt, el senyor Tomàs Solsona, presenta la dimissió del seu càrrec per haver canviat la seva residència del municipi de Salt al de Girona.

Dia 14

Any 1942

Se celebra el dia del Papa (Pius XII) presidit pel mossèn de Salt, Sebastià Puig i per totes les autoritats locals a més del director de la presó provincial, i autoritats i joves del Centre d’Homes d’Acció Catòlica.

Dia 16

Any 1931

A dos quarts de 10 del vespre té lloc, al saló de La Floreal, un míting “d’afirmació sindical” organitzat pel Sindicat Únic de Treballadors. Els ponents són: Jaime Segalá, Francisco Iglesias i Rosario Dolcet.

Any 1934

La Societat El Ràdium convoca una vaga de contramestres que afecta els 28 de la fàbrica Coma Cros. Aquesta vaga implica tots els sectors de la fàbrica. La resta de treballadors decideix, en assemblea, continuar treballant i establir torns per tal que el servei no quedi interromput.

Dia 17

Any 1917

Miquel Ordis i Pagès, propietari de Crespià, demana la mà de “la agraciada y virtuosa señorita” Teresa Vila Sabater, filla del doctor Vila, metge de Salt.

Any 1942

Té lloc un festival d’atletisme en el que prenen part el Regiment d’Infanteria núm. 51, el Regiment d’Artilleria núm. 20 i el GEIEG. Les proves consisteixen en llançament de pesos, de disc i de javalina, salts d’altura, carrera de relleus i de longitud. El premi és una copa donada pel Governador Civil de la província. El guanyador absolut de les proves va ser l’equip del GEIEG.

Dia 18

Any 1979

L’Ajuntament de Girona crea el Consell Municipal de Salt presidit per Alfons Moré.

Any 1939

El president de la Diputació de Girona disposa que se celebri la “Fiestas de la Victoria” en el, nomenat ara, “Manicomio Provincial”. A les 8 del matí hi ha un repicament de campanes i es deixen anar coloms i globus. A les 11 es resa una missa solemne a càrrec del capellà de l’hospital.

A l’acte assisteixen el director, Joaquim Castany, en representació del president de la Diputació, l’administrador, José Lell, el dr. Ramon Sambola, la mare superiora, Sor Paz, tota la comunitat de monges, i l’auxiliar-secretari de l’hospital, Octavio Culla. També assisteixen a la festa totes les autoritats civils i militars de Salt al costat de l’alcalde, així com una nodrida representació de la F.E.T. i les J.O.N.S.

A migdia es va obsequiar les autoritats amb un lunch i als interns amb una “comida extraordinaria (…) terminada la cual se quemaron bengalas, dándose suelta a globos grotescos y otros fuegos de artificio”.

Els actes es van acabar amb un discurs del director de l’hospital “de elevados tonos patrióticos y con vivas a Franco y a España contestados por todos los presentes con gran entusiasmo”.

(Font: “El Pirineo” 1939-05-19, pàgina 2. AMGi)

Anuncis