Els papers (o no) de l’Arxiu Municipal

DSC_0175
Arxiu Municipal de Salt: dipòsit d’audiovisuals

Algú ens va preguntar una vegada si no ens cansàvem d’estar tot el dia envoltats de papers vells. Naturalment la resposta va ser negativa i vam puntualitzar que treballar en un arxiu no vol dir estar només amb papers vells tot el dia, que la nostra feina és més que això, entre d’altres coses, és preservar la memòria i el patrimoni documental de Salt per a la gent d’avui i per a les generacions futures.

No entrarem en detalls sobre la feina diària d’un arxiu, si més no en aquest article, però sí que volem fer incís que en un arxiu no hi ha només papers, hi ha molts altres tipus de documents que es classifiquen de moltes formes. Només n’esmentarem tres: segons la qualitat jurídica dels autors, segons la forma i, la que volem comentar, segons el llenguatge de transmissió de la informació.

Què vol dir “segons el llenguatge de transmissió de la informació”?

Qualsevol document ens transmet una informació i aquesta transmissió es pot fer de moltes maneres o per molts mitjans . Això vol dir que, a part del document textual, és a dir, els escrits, que són els que més habitualment s’interpreten com a “documents” (o els papers vells dels quals ens parlava el senyor), hi ha documents d’altres tipus:

  • Gràfics. Són els cartogràfics i icònics, és a dir, aquells que utilitzen la representació gràfica. Per entendre’ns: plànols, mapes, dibuixos tècnics, cartells, calendaris, auques, etc.
  • Electrònics. Són els que necessiten de maquinari informàtic per poder llegir la informació que contenen i que pot ser en text, gràfic, imatge, so o tots junts.
  • Audiovisuals. Són aquells que utilitzen la captació d’imatge i/o de so. Alhora es classifiquen en tres tipus: imatges, so i imatge amb so. Dit d’altra manera, fotografies, gravacions sonores i pel·lícules.
DSC_0173
Documents audiovisuals de l’arxiu

Quan li vam dir a aquell senyor que també teníem pel·lícules a l’Arxiu, se’n va sorprendre. Naturalment no parlem de pel·lícules de cinema, li vam explicar, sinó que són filmacions d’esdeveniments que han tingut lloc a Salt, per exemple, festivals de música, dansa, culturals; rodes de premsa; inauguracions; actes esportius; festes majors; cavalcades de reis, etc. I també hi ha, però, alguna pel·lícula de cinema que s’ha filmat a Salt o algun documental on la nostra vila ha estat la protagonista. Fins i tot una sèrie de DVD amb el programa de TV3 Divendres que es va gravar davant de la Coma Cros, o el documental sobre el carrilet d’Olot.

Tot i això, el nombre de pel·lícules que tenim a l’Arxiu és molt petitó i ens agradaria poder tenir i conservar filmacions casolanes que poden ser tant o més importants que un reportatge sobre una roda de premsa perquè és on es veu com eren i com són els saltencs i les saltenques, les seves festes, les seves trobades familiars… La història no es fa només amb els grans esdeveniments, sinó també amb les petites històries quotidianes de la gent.

Per això, si teniu filmacions en què es vegi Salt, la vida al poble o la vida dels saltencs, no dubteu a fer-nos-les arribar; és una forma de conservar la nostra història i compartir-la amb els saltencs i les saltenques del futur. I no penseu: “això no interessarà, és el partit de futbol del meu fill” o “és una pel·lícula molt vella” o “és una pel·lícula molt curta”; tot pot ser prou important, tot és important.

Des d’aquí volem aprofitar per agrair al senyor Manel O. la donació de 5 pel·lícules breus que ens va fer, entre les quals destaca la de la manifestació de l’11 de setembre de 1977 a Girona o una visita al Fòrum de Barcelona 2004 per part d’un grup de Salt.

(Article publicat en la revista de Salt, La Farga, juny 2013, núm. 294)