La boxa a Salt

CAT AMS 6384
CAT AMS 6384 Cartell promocional de la vetllada de boxa del 17 de juliol de 1954

El dissabte 17 de juliol de 1954, a dos quarts d’onze de la nit, es va celebrar a la pista esportiva de Salt un combat de boxa que va despertar gran interès entre els veïns i les poblacions properes, que van omplir la pista, perquè representava la presentació de l’equip del “Gimnàs Girona” que entrenava el veterà, Manolo Vilar.

L’esdeveniment esportiu consistia en un enfrontament entre una selecció de Barcelona i una de Girona, d’entre els que destacava en Diego Garcia, subcampió d’Espanya.

En la preliminar el combat era per la categoria de galls entre Oliu i el saltenc Coromina que debutava en aquesta ocasió. El resultat de l’encontre va ser de “matx nul”, és a dir, que van acabar en tables, van estar molt igualats i Oliu no va poder davant la forta oposició del contrincant saltenc.

El segon combat enfrontava a dos conegut púgils de categoria ploma: Santi de Llagostera i Redondo del Gimnàs Girona. El vencedor va ser Redondo, esquerrà famós per tombar per KO en el primer assalt als contrincants.

El tercer combat, de la categoria Welters, era entre el saltenc Capella i Gamito de Barcelona. La lluita va ser dura per ambdues parts, però finalment es va imposar en Gamito “por su fino estilo”.

El següent encontre, de pesos galls, era entre el subcampió d’Espanya, Diego García i el boxejador del Gimnàs Girona, Cañadas. Aquest era el combat més esperat i va acabar amb matx nul. Cinc assalts en el que cap dels dos va aconseguir imposar-se a l’altre.

El darrer combat de la nit era el més destacat i enfrontava a Costa “Corconi” “la revelación de la temporada” i el boxejador Serrano “el duro boxeador de Salt”. En Costa no havia perdut cap combat i Serrano volia la revenja d’un combat anterior celebrat a Palamós. Costa va necessitar cinc durs assalts per imposar-se finalment a Serrano i endur-se la victòria.

Un altre al·licient de la vetllada pel nombrós públic assistent era veure la presentació com àrbitre del popular ex-campió d’Espanya, Pedro Rich, que no va defraudar.

A Salt la tradició per la boxa ja venia de lluny, tenim documentats combats a principi de la dècada dels anys 30 del segle XX, i hi havia també uns quants boxejadors aficionats, fins i tot professionals. En el llibre d’en Martí Artalejo “Salt, pas a pas” editat aquest any 2013, trobem la fotografia del senyor Joan Costa Palomer, en “Corconi”, campió de pes lleuger de Catalunya l’any 1954.

A l’Arxiu també guardem una fotografia promocional de l’època de boxejador del senyor Costa, així com alguns cartells d’altres combats de boxa.

Trobareu la crònica completa d’aquesta vetllada en la pàgina 6 de l’edició del dia 20 de juliol de 1954 del diari Los Sitios de Gerona.


2 thoughts on “La boxa a Salt

Els comentaris estan tancats.