El FC Barcelona visita Salt

Anunci_partit
Anunci publicitari del partit

El gran esdeveniment de la Festa Major de Salt de l’any 1935 no va ser un concert, ni un ball a l’envelat, ni les atraccions, ni la rivalitat entre Salt i el Veïnat. El gran esdeveniment que va portar gent de tota la província a la vila va ser un partit de futbol, concretament el partit entre l’equip local amateur, Jovent d’Ara, i el FC Barcelona, el flamant campió de la copa Catalunya d’aquell mateix any. La notícia va sortir en la premsa local el dia 13 de juliol anunciada com un extraordinari aconteixement futbolístic o un partit de futbol com mai l’havíem vist en aquesta població.

L’equip de futbol del Jovent d’Ara es va fundar l’any 1932 i formava part de la secció esportiva d’aquesta entitat de caire apolític formada per nois d’entre 20 i 25 anys. L’equip, de caràcter amateur, jugava en l’àmbit local i es va condicionar l’antic camp de futbol de cal Mut, davant del baixador del tren i situat a l’emplaçament de l’actual mercat cobert, i el van dotar amb totes les mesures reglamentàries. Els colors de l’equip eren el blanc i el vermell, tot i que sembla que en un inici vestien totalment de blanc perquè la roba amb què confeccionaven els vestits era regalada per una indústria tèxtil de la vila.

Dies més tard de la publicació de la notícia, un gran nombre de persones dels pobles del voltant i de Girona ja s’havien interessat pel programa del partit i per adquirir entrades. La previsió era d’un èxit absolut i l’Ajuntament, per donar més relleu a l’esdeveniment, va oferir al Jovent d’Ara un trofeu per al guanyador del partit, i aquests van convidar a presidir el partit les primeres autoritats de la vila i la Pubilla de Girona 1935, la senyoreta Alexandrina Soy.

joventdara
L’equip de futbol de la Secció esportiva del Jovent d’Ara

L’equip local volia fer un bon paper davant del millor club català del moment i davant de la mirada atenta de tot el poble, per això va alinear per a l’onze inicial cinc dels seus millors components i va demanar la col·laboració d’altres equips locals per acabar de reunir els millors jugadors comarcals. Un club de segona categoria professional es va oferir amb l’aportació d’alguns dels seus jugadors; per tant, en l’equip saltenc figurarien homes de molta popularitat en el món futbolístic local. Un d’aquests homes era Francesc Bussot, exjugador gironí que jugava en el Palafrugell FC i era considerat un dels millors defenses catalans. Finalment l’onze del Jovent d’Ara va estar format pels jugadors de la mateixa entitat: Figueras, Casals, Esparraguera, Fontané i Comas. I pels jugadors Bussot i Reixac, del Palafrugell FC; Gimbernat, del CE Guíxols; Salvador, del C Tenerife; Xifra, del Girona FC, i Rodríguez.

Per part del FC Barcelona s’esperaven figures de primer ordre del moment com Llorens, Rafa, Aubach, Giménez, Soler, Prat, Saurina, Trujillo, García, Sol i Munlloc. Tot i que el club barceloní va enviar l’equip reserva, sí que hi van venir alguns dels jugadors més famosos. L’onze del Barça va ser: Pauné, Babot, Aubach, Estrada, Giménez, Prat, Romeu, Sospedra, García, Sol i Munlloch.

fcbarcelona
Els jugadors del FC Barcelona

L’arbitratge del matx va recaure en la persona del senyor Bota, àrbitre col·legiat amateur.

A primera hora de la tarda del dia 25 de juliol, l’expectació pel partit era màxima, les cues per entrar llarguíssimes i el camp ple de gom a gom. La Presidència l’ocupaven les primeres autoritats de Salt, la representació del club local i la Pubilla de Girona. A tres quarts de sis, la Presidència va donar l’ordre de començar el partit i la Pubilla va fer el xut d’honor després de l’intercanvi de rams entre els dos capitans dels equips, que van regalar a l’Alexandrina.

Durant la primera part va ser el Barça qui va portar la iniciativa i va posar en perill diversos cops la porteria del Jovent, defensada per Figueres, fins que amb un magnífic i col·locat xut, Sol va marcar el primer gol sense que el porter local pogués fer res per aturar-lo.

Aquest gol, però, no va fer decaure els ànims dels locals, al contrari, els va esperonar a jugar amb més intensitat. Salvador, en una sortida falsa de Pauné, es va fer amb la pilota i la va enviar a córner. Però això va ser tot, la primera part va acabar amb el resultat de 0 a 1.

La segona part va començar amb canvis en l’equip local: Gamell va substituir Esparraguera en la seva posició i aquest va passar a ocupar la de Salvador que, al seu torn, ocupava la de Fontané que s’havia lesionat.

L’empenta que duia l’equip barceloní en aquesta part no va comptar amb la il·lusió que tenien els saltencs i Comas, després de pressionar la porteria contrària, d’un xut des de lluny i ben col·locat marca el gol dels locals; el públic saltenc va esclatar d’alegria en veure com el seu equip igualava el partit i, fins i tot, van tenir l’esperança d’acabar-lo amb un empat o, qui sap, si amb una victòria. Qualsevol cosa era possible!

El partit va continuar amb gran empenta per part del Jovent que no volia deixar escapar l’empat.

En una mala entrada, Salvador es va lesionar seriosament i es va haver d’interrompre el joc durant uns minuts.

Quan faltaven pocs minuts per al final, una errada d’entesa entre el porter, Figueres i Bussot va ser aprofitada per Garcia per marcar de cap.

El partit va acabar amb la victòria del FC Barcelona per dos gols a un. L’alcalde de Salt, Manuel Termes, va ser l’encarregat de lliurar la Copa Salt als guanyadors en mig de grans i entusiastes aplaudiments del públic que va quedar totalment satisfet de l’esdeveniment esportiu de primer ordre que acabava de viure.

La premsa va destacar la perfecció en la coordinació i en el joc de l’equip visitant, i dels locals van dir el següent: Dels saltencs tots feren bona partida no poguent-los demanar més del que varen fer, destacant-se lleugerament Casals, Bussot, Figueres, Comas i Rodríguez. De l’àrbitre en van destacar l’excel·lència i l’actuació encertada. Tot i això van criticar el fet que en el Jovent hi hagués jugadors que no eren d’aquest equip perquè els que contínuament ve defensant els colors saltencs (…) hi posaran més voluntat i no marxaran amb la bonica subvenció que cobren els forasters que vénen a reforçar.

No només els locals van quedar satisfets amb el joc dels saltencs; també el delegat del Barça en va quedar impressionat, sobretot pel porter, en Jaume Figueras, i va demanar a la junta directiva del Jovent d’Ara autorització per posar-lo a prova durant un tour que emprenia l’equip a les Illes Balears i on el farien debutar en un partit el 20 d’agost següent.

A la nit, la junta directiva de la Secció Esportiva Jovent d’Ara va obsequiar els jugadors del Barcelona amb un sopar a la Fonda Brugués de Salt i després, a l’envelat de l’entitat, durant el ball, es va fer l’acte de proclamació de Miss Esport 1935. L’escollida pel jurat format per Alexandrina Soy, la Pubilla de Girona, i els jugadors del FC Barcelona, va ser la senyoreta Teresa Martín: “no cal fer elogis de la seva singular bellesa, ja que el seu rostre diu prou en favor seu. Felicitem el jurat que va proclamar-la pel seu encert en elegir-la”.

missesport
Teresa Martín, miss Esport 1935

El dia festiu va acabar amb la satisfacció i l’entusiasme de tots els saltencs i de tota la gent que va venir al nostre poble per haver vist un gran esdeveniment esportiu. A més a més, van tenir l’oportunitat d’allargar la vetllada gaudint de la festa i del ball als diferents envelats.


One thought on “El FC Barcelona visita Salt

Els comentaris estan tancats.