De crims, inauguracions i festes

911
CAT AMS-AIAS 911. Antiga oficina de Correus de Salt (12/05/1983) Autor: Dani Duch. Col·lecció Diari El Punt

Anem un pèl endarrerits amb les efemèrides, però aquí us deixem les de la segona quinzena del mes de juliol.

Tal dia de juliol de tal any va passar això a Salt:

Dia 19 de juliol de 1888

La Guàrdia Civil de Salt detè el veí, P.E., com a pressumpte autor d’infanticidi en el seu fill Narcís, desaparegut el dia 7 del mateix mes.

Dia 20 de juliol:

1898

El diari fa pública una llista dels soldats caiguts a Cuba durant la guerra d’independència de l’illa, entre ells hi ha el saltenc Ciprià Pascual Rivas.

1899

La “Direcció General de Correos” crea una delegació de Correus a Salt amb un pressupost inicial anual de 100 pessetes (0,60 €)

1954

Es reuneixen en el saló de plens de l’Ajuntament els senyors Manuel Chamorro, José Mª Bohigas i el senyor Torregrosa, com a jurat per a fallar el premi del Ir. Concurs Fotogràfic Vila de Salt convocat pel Patronat Artístic i patrocinat per l’Ajuntament. El primer premi en la categoria de tema lliure va ser per la fotografia “Afición” i el premi de la categoria “Vila de Salt”, per la fotografia titulada “Mirall”. A més, el premi local va recaure per a la fotografia “Pi sec”.

1981

Debat públic sobre “El present i el futur de Salt” en el marc de la Cooperativa Delta

2007

L’Ajuntament inaugura el parc del Rec Monar, un espai verd de 35.670 m², situat entre el barri vell i les deveses, així com un pàrquing d’unes 120 places.

Dia 23 de juliol:

2007

L’empresa de restaurants Viena inaugura al Pla de Salt, prop de l’Espai Gironès, el seu primer restaurant tipus xalet de les comarques gironines. L’edifici va suposar una inversió d’1 milió d’euros i donava feina a unes 40 persones.

2007

El grup de teatre El Safareig o el que es el mateix, la Companyia de Teatre Xino de Manolita Xen, converteix el pregó de Salt en un espectacle de varietats amb un caire còmic i divertit.

Dia 25 de juliol:

1889

Dins dels actes de la Festa Major, s’inaugura el casino “El Imparcial Saltense” amb l’orquestra dels professors de la Bisbal que ofereixen diferents concerts pels salons del nou local, així com un sumptuós ball de societat.

1894

Amb motiu de la Festa Major, Salt inaugura el nou enllumenat públic de gas.

2007

L’església de Sant Cugat de Salt celebra els 1.125 anys d’història amb un concert de música religiosa barroca a càrrec del grup Vox Intima. El concert d’aquesta formació va precedir la missa solemne, que va oficiar el bisbe de Girona, Carles Soler.

Dia 26 de juliol de 1887

Primera referència en premsa sobre la Festa Major en la qual es felicita l’orquestra del mestre Barrató de Torroella de Montgrí per la seva gran interpretació musical que li va reportar nombrosos elogis i cigars puros de regal.

Dia 27 de juliol:

1898

La guerra que manté Espanya amb Cuba i els Estats Units per la independència de l’illa fa que la Festa Major d’aquest any no sigui gaire concorreguda.

1900

La Festa Major d’aquest any és la més dels darrers temps: a part dels balls en les diferents societats, hi ha dos envelats i tots dos molt concorreguts. Tant és així que trànsit de carruatges entre Girona i Salt és molt alt durant tot el dia.

1974

La revista Presència publica un reportatge sobre l’annexió de Salt a Girona sota el títol: “Salt, un poble que no vol morir”.

Dia 30 de juliol:

1888

Un gran incendi destrueix els sembrats que el veí Joan Vilagrau, tenia en un camp a prop de la carretera d’Anglès, en el terme de Bescanó.

1894

Apareix a la sèquia Monar el cos sense vida d’un home de 50 anys, veí de Salt, que presumptament s’havia suïcidat ja que tenia els peus lligats i anteriorment ja havia intentat degollar-se ell mateix.

Dia 31 de juliol:

1933

Comencen les obres del clavegueram del carrer Pi i Margall (Major) en el tram entre el carrer Indústria i el carrer Monturiol.

Anuncis