El campament francès de Salt

document125
Fulletó incomplet de l’any 1868 que relata els fets del setge de Girona de l’any 1809 conservat a l’Arxiu municipal de Salt

L’any 1808 hi va haver l’aixecament de la població en contra de la invasió francesa d’Espanya. El 2 de maig va ser l’alçament de Madrid i un mes després, el 5 de juny,  el de Girona.

El fet que Girona es revoltés en contra dels francesos era un important contratemps per ells ja que posava en perill les comunicacions entre Barcelona i França, per això va tenir lloc el primer setge de la ciutat (20 i 21 de juny), que no va ser més que uns atac contra els baluards.

El setge de Girona més important va començar el maig de 1809, el que va tenir com a protagonista el general Álvarez de Castro, que era el governador militar de Girona des del febrer del mateix any.

A Salt els francesos hi van instal·lar un dels seus campament base de d’on atacar la ciutat i en referència a aquest campament trobem algunes notícies publicades en la premsa d’aquell any que explicaven fil per randa l’esdevenir del que passava. En destaquem dues del mes de setembre, és a dir, d’ara fa 204 anys:

El dia 2 de setembre de 1809 el cos de cavalleria de l’exèrcit francès va sortir del campament de Salt. Aquest fet va ser aprofitat pel coronel Blas de Fournas per ocupar-lo, amb la qual cosa els francesos perdien un important campament de la rera guàrdia des d’on tenien accès a les carreteres que anaven cap a l’interior de la comarca, cap al nord i les que venien del sud. Per això no se’l van voler deixar perdre i van enviar un contingent de 800 soldats a Salt per recuperar el campament. El coronel Fournas, en minoria d’homes, es va veure obligat a retirar-se i retornar el campament, i Salt, als francesos.

El 19 de setembre va arribar un nou contingent de soldats al campament de Salt provinent de Barcelona per participar en el setge de Girona. Eren entre 1.700 i 1.800 homes, soldats d’infanteria. No obstant el destí de tots, no era Salt, aquí s’hi van quedar 400 homes, la resta va continuar camí cap al pla de Sarrià i cap a altres campaments.

ARXIU_2013091909560900
Fulletó que mostra els uniformes de la Marina Reial francesa a principi del segle XIX. Arxiu municipal de Salt

Per saber-ne més:

Clara, Josep. Introducció a la història de Girona. “Col·lecció històries locals” núm. 1. Edicions del Pèl. Salt, 1983 (AMS)

VVAA. Història del gironès. Diputació de Girona. Girona, 2002 (AMS)

Diario de Gerona. Edició núm. 247 de 4 de setembre de 1809. Edició núm. 263 de 20 de setembre de 1809. (AMGi)