Maria Rosa Puig i Dalmau

Maria Rosa Puig rep de l'Alcalde Jaume Torramadé la placa de Filla Predilecta de Salt
Maria Rosa Puig rep de l’Alcalde Jaume Torramadé la placa de Filla Predilecta de Salt

Aquest cap de setmana ens ha deixat la Maria Rosa Puig, estimada usuària de l’Arxiu municipal, a més de Premi Tres de Març i Filla Predilecta de la vila de Salt. Ens sumem al dol i volem acompanyar en el sentiment a la família.

Aprofitem per transcriure aquí el pròleg que vàrem fer per l’edició del seu llibre Evolució cultural en el marc geogràfic saltenc editat a Girona l’any 2012 per Mínima Llibres.

És admirable la vitalitat i l’empenta de la Maria Rosa Puig, les seves ganes d’aprendre, de saber i, el que és més important de tot, de transmetre els seus coneixements. Com a arxiver, és un plaer veure la passió que posa en les investigacions i la manera com sap què vol i on ha d’anar a buscar-ho per tirar endavant el seu treball.

El primer contacte que vaig tenir amb ella, al poc temps de fer-me càrrec de l’Arxiu Municipal de Salt, va ser per telèfon. En aquell moment estava preparant la seva anterior obra, Fenomenologia saltenca, i després de presentar-se formalment, em va dir què necessitava i on ho trobaria. Em vaig quedar sorprès: coneixia l’arxiu de Salt molt millor que jo!

Després d’aquesta col·laboració, n’han vingut moltes altres i cada trucada seva comporta un repte, una recerca apassionant i un nou descobriment interessantíssim que, per sort,  s’encarrega de compartir amb tots nosaltres en forma de llibre, com aquest que ara ens ocupa: Evolució cultural en el marc geogràfic saltenc.

Compromesa amb l’ensenyament, amb la cultura, però sobretot amb el seu poble, del qual és un gran referent, ha volgut regalar-nos en aquesta ocasió, en forma de breus píndoles molt ben documentades i escrites amb un llenguatge planer, un repàs de la història de Salt incidint especialment en l’evolució de la cultura.

En les pàgines d’aquest llibre trobarem la presència dels primers homínids que van deixar la seva indústria lítica al Pla de Salt; els romans; l’aparició dels comtats catalans; el privilegi del rei Ferran el Catòlic concedit a Salt; el convuls segle XVIII; l’expansió de la cultura i l’ensenyament a partir del segle XIX; els moviments culturals i associatius de la segona meitat del segle XX i, per acabar, els moviments migratoris que han comportat l’arribada de noves cultures, amb les pors i incomprensions que això, de vegades, genera i que va provocar els aldarulls i les manifestacions de l’any 2011.

Mitjançant tots aquests esdeveniments localitzats al nostre poble, la Maria Rosa Puig ens demostra que la història i la cultura de Salt no estan aïllades; que són, al mateix temps, les de la nostra nació: Catalunya.

Vull acabar amb les paraules de l’autora quan ens diu que entre les necessitats humanes bàsiques, s’hi troba la cultura. La carència d’aquest bé duu a una pobresa generalitzada, a una existència desqualificada i a un desequilibri general. La cultura ens fa millors persones i conèixer la història de Salt ens fa estimar una mica més el nostre poble.