Conflicte obrer a la fàbrica Gassol (III)

CAT AMS-AIAS 4177 Treballadors de Manufacturas Gassol SA (1929-1933) Autor: Martí.
CAT AMS-AIAS 4177 Treballadors de Manufacturas Gassol SA (1929-1933) Autor: Martí.

El Governador, el senyor Lluís Prunés, després de rebre una delegació dels obrers de la Gassol, va anunciar tot satisfet als periodistes que s’havia trobat la solució que posaria fi al conflicte de la fàbrica Manufacturas Gassol, SA, i no era altra cosa que la confecció d’un calendari de treball per a l’any 1933 consensuat pels dos sindicats.

Però quan encara no feia ni un mes d’aquest anunci, els partidaris del sindicat Únic i els del sindicat Local, van embrancar-se en una batussa tan oral com física en sortir de treballar un vespre del mes de febrer. L’enfrontament es va estendre cap a la carretera de Salt on els representants del sindicat Únic aturaven tots els cotxes que hi passaven cercant el director de la fàbrica Gassol, sense que ningú sabés exactament què li volien.

Al dia següent, a l’hora d’entrar a treballar, la baralla va continuar i la Guàrdia Civil va haver d’intervenir-hi. Es va detenir un home que portava una pistola i lliurat al jutjat.

El governador va lamentar que aquests incidents es produïssin just en el moment que eren a punt de posar punt i final al conflicte i va donar ordres expresses a la Guàrdia Civil de mostrar-se molt severa contra els actes de violència i que seria inexorable contra els obrers que es volguessin apartar de la llei. El resultat de les batusses va ser una posició d’intransigència per part d’ambdues parts litigants i que el conflicte estigués molt lluny de solucionar-se. No obstant, el senyor Prunés encara es mostrava optimista amb les negociacions i en trobar una solució harmònica amb una mica de bona voluntat per part de tothom.

Just un mes després, van tenir lloc nous incidents a l’entrada de la fàbrica. Els del sindicat Únic van començar a recriminar als del sindicat Local la seva actitud fins al punt que els Locals van decidir, d’acord amb la direcció de l’empresa, suspendre la jornada laboral fins l’endemà. El governador, però, per assegurar-se el compliment de l’ordre, hi va enviar parelles de guàrdies civils. Al mateix temps rebia en el seu despatx a 25 obreres saltenques que li van pregar que cerqués una solució definitiva al conflicte. En Prunés va enviar un telegrama al Ministeri de Treball per demanar instruccions i consell.

Mentrestant, els comitès dels dos sindicats es reuniren a l’Ajuntament de Salt amb l’Alcalde, el Tinent d’Alcalde i el Secretari per tal de trobar una solució per entrar a treballar. La reunió va durar dues hores i mitja. Les autoritats saltenques no van voler fer cap declaració i es van limitar a dir que s’havia arribat a un acord entre els dos sindicats. En canvi els obrers van ser més explícits i van anunciar que s’havia pres l’acord de donar 48 a la direcció de la fàbrica per tal de poder entrar a treballar tots els obrers aturats, així com s’haurien d’abstenir d’anar a treballar, fins passades les 48 hores, els obrers del sindicat Local.

Conflicte obrer a la fàbrica Gassol: part 1; part 2

Anuncis

5 thoughts on “Conflicte obrer a la fàbrica Gassol (III)

 1. N’esteu segurs de les dades d’aquesta foto? La nostra família n’ha conservat una foto perquè hi apareix la meva besàvia (la novena de la primera fila) i al darrere hi diu escrit “Salt 6 de Abril de 1935” apuntat per ella. Creiem que la fàbrica era la Coma Cross perquè és on sabem que hi treballava.

  M'agrada

  1. Bon dia, Gargotaire, segons les dades que ens varen donar quan ens van fer donació d’aquesta fotografia, la data era de 1933 i els treballadors de “Manufacturas Antonio Gassol”. També identificava algunes de les persones que hi surten. Pel que fa a la teva besàvia, pensa que la Gassol, a principi de segle, era de la mateixa societat de la Coma Cros fins que aquesta es va vendre la fàbrica de Salt i es va quedar només la del Veïnat.
   De totes maneres, si ens dius el nom de la teva besàvia (per aquí o en privat per arxiu@salt.cat), podem mirar si es conserva la seva fitxa personal de la Coma Cros i així sortirem una mica de dubtes.

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.