Conflicte obrer a la fàbrica Gassol (IV)

CAT AMS-AIAS 6325 Dinar d'obrers a l'interior de la fàbrica Gassol (1930-1935)
CAT AMS-AIAS 6325 Dinar d’obrers a l’interior de la fàbrica Gassol (1930-1935)

El dia següent de l’acord arribat en les dependències de l’Ajuntament de Salt amb l’Alcalde Pibernat, un grup de treballadors del sindicat Local es va entrevistar amb el president del sindicat, Francesc Vila, per protestar per l’acord pres el dia abans i per anunciar que anirien a la feina abans de les 48 hores establertes per por de ser acomiadats. En Francesc Vila va intentar convèncer-los de no fer-ho per les conseqüències que tindria tot plegat, però no se’n va sortir i un grup d’aquests obrers hi van anar a la fàbrica on van ser agredits pels del sindicat Únic que vigilaven l’entrada.

Per sort va quedar amb una anècdota aïllada i aquell mateix migdia es van poder signar les bases de treball entre els dos sindicats, la patronal, l’Alcalde de Salt i el Governador civil posant fi, així, a un conflicte de gairebé un any i que s’havia agreujat el setembre del 1932 amb l’acomiadament de 109 treballadors del Sindicat Únic de Treballadors.

Manufactures Gassol havia d’arranjar el canal i alguna maquinària feta malbé i permetre, el dilluns 13 de març de 1933, que entressin a treballar tots els obrers al lloc que tenien abans d’iniciar-se el conflicte, fins i tot els acomiadats, a més els pagarien 13 de les 24 setmanes en que hi van estar aturats.

Dos dies després de començar a treballar amb normalitat, el 15 de març de 1933, els obrers de Salt van publicar un manifest pel qual esmentaven que si s’havia constituït el sindicat Local va ser com a “resultat de la desmoralització del sindicat Únic”, per la manca de condescendència amb els associats i per salvar l’organització obrera, i que en més d’un ocasió havien intentat fusionar tots dos sindicats, però que sempre havien trobat el rebuig per part de la CNT a aquesta fusió. Dos mesos després el sindicat Local s’adheria a la UGT.

El conflicte quedava, per ara, solucionat i tot tornava a la normalitat.

Conflicte obrer a la fàbrica Gassol: part1; part 2; part 3