Voraç incendi a Salt

Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1115. Autor Dani Duch. Col·lecció 905.2 Diari El Punt
Incendi del magatzem de Subministres Girona del carrer Major de Salt (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1115 (1984/03/26). Autor Dani Duch. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

És el 26 de març de 1984 i passen pocs minuts de les quatre de la tarda quan a les oficines de la Policia Local de Girona es rep la trucada d’un veí de Salt que alerta que veu flames en els baixos d’un bloc de pisos de Salt. El que semblava un petit foc en un magatzem de material d’embalatge de petits electrodomèstics, es va convertir ràpidament en un voraç incendi que afectà 4 edificis situats al carrer Major 334 i 336 i Pintor Fortuny 15 i 17, un total de 75 habitatges.

1119
Bombers en plena acció durant l’incendi del carrer Major, 336. (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1119 (1984/03/26) Autor Dani Duch. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

El foc havia començat al mig del magatzem de 1.600 metres quadrats que l’empresa Subministres Girona tenia als baixos dels edificis i es va estendre amb rapidesa afectant tot el local i els pisos superiors. A causa de l’aparatositat de l’incendi i al fet que podia afectar tants blocs de pisos, es van mobilitzar més d’una vintena de vehicles de bombers que varen venir de tota la província, fins i tot de Barcelona, i més de 100 bombers.

1123
Bombers en plena acció durant l’incendi del carrer Major, 336. (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1123 (1984/03/26). Autor Dani Duch. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

Primer de tot els bombers van atacar el foc que cremava just sota d’un dels edificis i després es van veure obligats a portar màquines excavadores per enderrocar les parets laterals del magatzem i poder accedir al seu interior. El fum espès i la gran quantitat de material acumulat els dificultava, però, l’accés a les flames.

A les 7 de la tarda van començar a caure sostres dels pisos i van aparèixer esquerdes de considerable magnitud que van fer aconsellable l’evacuació de tots quatre edificis. Dues hores més tard es van ensorrar els entresòls de l’edifici més afectat.

1113
Treballs d’enrunament de la part de l’estructura de l’edifici del carrer Major núm. 336 (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1113 (1984/03/27). Autor Joan Comalat. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

Poc més tard de les 9 del vespre es va poder controlar el foc amb el resultat de 300 persones desallotjades a corre-cuita i un bloc de pisos apuntalat amb el perill que s’ensorrés i arrossegués amb la caiguda la resta d’edificis. Per sort no es va haver de lamentar cap víctima personal, només dos bombers van patir cremades lleus a les mans.

Els veïns afectats van ser reunits a Can Panxut on se’ls va oferir sopar i allotjament on passar la nit repartits entre l’hospital Santa Caterina i diversos hotels de la ciutat, però la majoria va preferir anar a casa de familiars o amics.

1126
El dia després de l’incendi, els veïns del bloc de pisos del carrer Major, 336 recullen les seves pertinences. (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1126 (1984/03/27). Autor Dani Duch. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

El dia següent, amb l’ensurt encara al cos, els veïns van assistir, impotents, a l’enderrocament de balcons i una part de la façana dels habitatges cremats mentre es produïa alguna escena d’histèria i una dona va haver de ser ingressada a l’hospital. Els edificis del carrer Major 334 i 336, els més afectats, estaven apuntalats i consolidats provisionalment perquè poguessin entrar, per torns i amb acompanyats per policies, a retirar les seves pertinences.

Després del sinistre la indignació del veïns era important perquè consideraven que el magatzem no complia la normativa de seguretat i que emmagatzemava material inflamable, i decidiren presentar una demanda judicial conjunta. Mentre que el propietari del local, Subministres Girona, assegurava que no era així, que reunia totes les condicions de seguretat i el material estava disposat en lleixes separades per passadissos i que estava format per vidre, plàstics, cartró i material d’embalatge.

1744
Estat en que va quedar l’edifici més afectat per l’incendi. (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1744 (1984/abril). Autor Carles Mitjà. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

La solidaritat dels saltencs i de tota la província de Girona envers les famílies que s’havien quedat sense res en l’incendi es manifestà des del primer moment. L’Ajuntament de Salt va obrir un compte corrent on, tant particulars com empreses i institucions, poguessin aportar ajudes per les famílies que ho havien perdut tot. A més dels particulars, hi van fer aportacions econòmiques l’Ajuntament de Sarrià de Ter, l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, la Caixa de Girona, Salt Sardanista, la Diputació de Girona, el Banc de Biscaia, la Caixa de Barcelona i moltes altres institucions i empreses privades. En total es van recaptar més d’un milió i mig de pessetes provinents de donatius.

La Comissió de Festes de Salt, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salt, va organitzar un festival pro-damnificats que es va celebrar els dies 6 i 7 d’abril. Hi van participar de manera desinteressada totes les cobles, orquestres i grups d’havaneres de les comarques gironines i artistes com Mary Santpere, Mayra Gómez Kemp, Ricardo Ardévol, Santi Sans, Xevi, Eva León i Núria Feliu entre d’altres. En total es van recaptar gairebé un milió i mig de pessetes que s’havien de sumar als donatius.

1283
Concert de sardanes durant el festival pro-damnificats dels incendis. (Ref. Arxiu Municipal de Salt AMS-AIAS 1283 (1984/04/06). Autor Joan Comalat. Col·lecció 905.2 Diari El Punt)

Nota:

La informació d’aquesta entrada ha estat recopilada de les notícies aparegudes als diaris El Punt, Los Sitios i Avui, en les edicions del 27, 28, 29, 30 i 31 de març i 1, 3, 4, 6, 11 i 13 d’abril, i l’acta de la sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Salt del dia 28 de març de 1984.

Les imatges pertanyen totes a l’Arxiu Municipal de Salt, Col·lecció 905.2 Diari El Punt

Anuncis

3 thoughts on “Voraç incendi a Salt

Els comentaris estan tancats.