9 de juny: DIA INTERNACIONAL DELS ARXIUS

ICA_2014Què és i com ho celebrem?

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, del 9 al 15 de juny els arxius catalans obren les seves portes i organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, jornades de portes obertes, etc) per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania. Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental. Hem de recordar que els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva existència contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva.

Sabies que el 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius?

L’any 2004, en el congrés internacional d’arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l’any 2008 i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.

A través del Dia Internacional d’Arxius la comunitat professional d’arxivers pretén:

  • Conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat;
  • Sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament;
  • Sensibilitzar tant el sector públic com el  privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar l’accés als mateixos;
  • Conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius;
  • Promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.

Sabies que la UNESCO reconeix la importància dels arxius? La Declaració Universal sobre els Arxius

El 10 de novembre de 2011, la UNESCO va adoptar, a la seva 36a Conferència General a Paris, la Declaració Universal sobre els Arxius. Aquest document és una expressió concisa de la importància dels arxius en la societat moderna. Remarca el paper fonamental que exerceixen en la transparència administrativa, la responsabilitat democràtica i  la preservació de la memòria social col·lectiva. La Declaració defensa  la gestió eficaç dels arxius com a una funció essencial que dóna  suport  a l’administració pública moderna, a les millors pràctiques en l’empresa privada i a un accés més fàcil a la informació per part dels ciutadans.

Text extret del web de PATRIMONI.