Rescats de documentació

Un arxiu municipal no té els mateixos recursos econòmics i d’instal·lacions com pot tenir un nacional o un comarcal, però sí que té un recurs molt important: els ciutadans i les ciutadanes. Com és més a prop de la gent, això fa que se’l sentin més seu. I és així. Un arxiu municipal és el lloc on es conserva i preserva el patrimoni documental i la memòria històrica del territori de la seva competència.

I per què diem això?

Doncs perquè de tant en tant constatem aquesta aproximació que senten els ciutadans cap a l’Arxiu municipal de Salt. Per exemple, el mes de març passat uns companys de l’Ajuntament de Salt varen trobar uns documents, llibres i postals de mitjans del segle XX en una paperera del carrer, davant de la Coma Cros, i els varen recollir perquè els sabia greu que algú els hagués llençat.

Documents rescatats d'una paperera davant de la Coma Cros
Documents rescatats d’una paperera davant de la Factoria Cultural Coma Cros de Salt

I ahir va tornar a passar un exemple similar: un senyor va adonar-se que en una paperera hi havia uns llibres vells, els va agafar i va veure que eren quatre llibres escolars datats entre el 1856 i el 1968 i, com en cas anterior, li va saber greu que es perdessin i va venir a l’Arxiu municipal de Salt per preguntar-nos si ens interessava conservar-los. Després d’estudiar-los vam decidir que els podíem incorporar a la biblioteca auxiliar de l’Arxiu per posar-los a disposició de les persones que estiguin interessades en fer algun treball d’investigació sobre l’ensenyament al llarg de la història i que vulguin consultar les fonts primàries.

Documents rescatats d'una paperera davant de l'escola El Veïnat de Salt
Documents rescatats d’una paperera davant de l’escola El Veïnat de Salt

Certament, per limitacions d’espai i recursos, l’Arxiu municipal de Salt no pot acceptar tota la documentació i/o llibres que li ofereixin, però sí aquella que cregui que pot ser interessant per posar-la a disposició del públic o que aporti un valor afegit.

Per això, com sempre diem, abans de llençar cap document “vell”, consulteu-nos si pot ser interessant que es conservi a l’Arxiu municipal de Salt i ho valorarem.

 

Anuncis

2 thoughts on “Rescats de documentació

  1. Els dibuixos de la primera fotografia podria ser que els fessin anant a dibuix amb el senyor Molins (ostres, ara no recordo si era Molins), el meu pare si no els té iguals són molt semblants.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.