Façana de la Mulleras

1275027_516472585093873_527591921_o
Restes de la façana oest de la fàbrica tèxtil Mulleras

L’any 1846 es va constituir la societat tèxtil Ramió i Cia i poc després ja s’havien construït els edificis que havien de posar en marxa aquesta empresa tèxtil. Eren dos fàbriques en el Veïnat que havien d’aprofitar la força hidràulica de la sèquia Monar per fer funcionar la maquinària.

Una d’aquestes fàbriques construïdes per Pere Ramió, empresari banyolí, va ser la Mulleras, situada en entre el carrer de les Filadores i el de Sant Antoni, que el 1861 ja estava en ple funcionament.

Aquesta fàbrica, però, va durar poc perquè el 1909 va patir un incendi que la va destruir totalment. El cost de la reconstrucció i les pèrdues van ser tan elevades que no es va tornar a obrir. Aquest incendi l’explica de forma molt amena i instructiva en Jaume Prat en el seu llibre El fantasma de la Mulleras.

Podria semblar que després de més d’un segle d’aquell devastador incendi i després del creixement urbanístic de Salt no en quedés res de la Mulleras, però no és així: una paret ha sobreviscut als avatars del temps, inclosa una cruenta guerra.

Es tracta de part de la façana oest, un mur de còdols rierencs que, tot i que està molt modificada per l’aprofitament que ha tingut amb posterioritat, encara pot donar una idea de com havia estat aquell edifici de dimensions gairebé semblants a les de la veïna Coma Cros.

En l’actualitat, aquesta paret que es pot veure en la travessera de Sant Antoni, tot i que no té cap interès arquitectònic especial, sí que en té, i molt, de valor històric, i per això està protegida pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Elements d’Interès Històric de Salt (PEPPA).

Save