Salt, dels primers en tenir contenidors soterrats

L’any 1998 va acabar la reurbanització del Sector Centre de Salt que, a més de canviar tot el paviment i construir unes voreres més amples per potenciar el caire comercial del barri, incloïa una novetat experimental: tres contenidors soterrats per evitar les males olors i recuperar l’aspecte net dels carrers. Salt es convertia així en un dels primers municipis de les comarques gironines en tenir aquest sistema de recollida de brossa.

Arxiu004
Obres de construcció de contenidors soterrats (juny 1998)

Les obres van començar a mitjans del mes de juny de 1998 al carrer Àngel Guimerà cantonada plaça de la Llibertat i, si el resultat de la prova pilot tenia èxit, se n’instal·larien entre 120 i 130 més a tot el municipi. Era, però, un projecte per fer de forma progressiva degut a l’elevat cost de cada grup de contenidors, doncs aquests consistien en una plataforma que els elevava a nivell de carrer – com si d’un ascensor es tractés – perquè el camió d’escombraries els pogués buidar. Només la plataforma costava 7.800 € (un milió tres-centes mil pessetes de l’època).

Tot i que quan s’havia anunciat el projecte alguns veïns havien mostrat la seva oposició, quan es van inaugurar i posar en funcionament, el 19 d’agost, va ser tot un èxit. Els veïns de la zona van veure, contents, com desapareixien les bosses i la brutícia del carrer, i així ho van expressar públicament en la premsa (Diari de Girona, edició 30/08/1998, pàgina 6).

Arxiu005
El carrer Àngel Guimerà l’agost de 1998

En l’actualitat molts dels carrers de Salt disposen de contenidors soterrats, però ara ja no hi ha plataformes elevadores que els posen a nivell de carrer, és el camió d’escombraries el que el treu de sota terra mitjançant cadenes. Això ha disminuït el cost de construcció d’aquest sistema de recollida de la brossa que generem diàriament.

Anuncis