Ingressen a l’Arxiu nous documents de la fàbrica “Sucesora de J. Coma y Cros”

DSC_0252La família Coma-Cros Raventós, representada per la senyora Núria Coma-Cros, ha donat a l’Arxiu Municipal de Salt important documentació de l’empresa Sucesora de J. Coma y Cros. La donació està formada pels documents que guardava al seu despatx de Barcelona el propietari de l’empresa, i pare dels donants, Juan Coma-Cros Cazes.

En total són 5 caixes plenes de documents de la fàbrica tèxtil saltenca Coma Cros datats entre el 1894, un llibre de registre de personal, i el 1967. Són retalls de premsa, fitxes de maquinària i material, fitxes d’empreses i clients, documentació relativa al personal, al funcionament i consums de la fàbrica, mostraris de roba, fotografies, documentació relativa a la celebració del centenari, a les activitats socials (guarderia, esports), etc.

DSC_0257El més destacat, però, són els documents sobre els conflictes obrers de la dècada dels 30 del segle XX i especialment tots aquells relatius a la col·lectivització de la fàbrica en els primers moments de la Guerra Civil quan va passar a anomenar-se Fàbrica Kropotkin. Col·lectiva Obrera Coma-Cros.

DSC_0265Després del ingrés, haurem de fer les tasques arxivístiques pròpies per poder posar-la a disposició dels investigadors i del públic en general. Aquestes tasques consisteixen en la neteja, l’ordenació, la classificació, la descripció i la digitalització de tots els documents.

DSC_0272Salt ja disposava d’una part molt important del fons d’aquesta fàbrica que van donar els responsables de l’empresa l’any 1997 i l’any 1999, quan es van tancar les oficines de Barcelona. Posteriorment, l’any 2001, amb motiu de les obres de rehabilitació de l’edifici de la Coma Cros de Salt, es va localitzar un gruix més de documents corresponents a l’administració del personal. En total eren uns 120 metres lineals de caixes, llibres i plànols que, per motius d’espai de l’Arxiu de Salt, es varen deixar en dipòsit a l’Arxiu Històric de Girona. Actualment, i després de la construcció de les noves instal·lacions de l’Arxiu Municipal, l’Ajuntament de Salt ha començat a tramitar la recuperació del fons per tenir agrupat en un mateix lloc tota la documentació d’aquesta fàbrica tèxtil del Veïnat que tan important va ser per al desenvolupament del barri i de Salt en general.

DSC_0260

Anuncis

One thought on “Ingressen a l’Arxiu nous documents de la fàbrica “Sucesora de J. Coma y Cros”

Els comentaris estan tancats.