Manufacturas Antonio Gassol, SA

AMS-AIAS 770. Vista general de la fàbrica Oliveras, Solà y Cia. (1910). Autor: J.B.
AMS-AIAS 770. Vista general de la fàbrica Oliveras, Solà y Cia. (1910). Autor: J.B.

Fins a mitjans del segle XIX, Salt era una vila eminentment agrícola i amb una gairebé nul·la activitats industrial o manufacturera. Tot això va canviar poc abans de l’any 1846 quan l’empresari banyolí, Pere Ramió va fundar la primera fàbrica tèxtil al nucli de Salt, Ramió y Cia., aprofitant els recursos hídrics que li oferia la sèquia Monar.

L’any 1853, després de l’entrada de nous socis, Pere Ramió decideix vendre la seva part de la fàbrica que passà a nomenar-se Oliveras, Solà y Cia. Fins que el 1912 va ser adquirida per Joan Coma i Cros que passava així a ser propietari de les tres fàbriques tèxtils existents a Salt: la de Salt (futura Gassol) i les dues del Veïnat, la Mulleras (antiga Comalada) i la Llach, Portabella y Cia (futura Coma-Cros).

L’any 1923 en Joan Coma i Cros decideix vendre la fàbrica de Salt a una empresa de Mataró (Maresme), propietat d’Antoni Gassol i Civit, que havia fundat l’any 1895 amb el nom de Sociedad Sanfeliu Hermanos i que en aquell any de 1923 ja es deia Manufacturas Antonio Gassol, SA.

Manufacturas Antonio Gassol, SA era una de les principals indústries tèxtils de Catalunya que va arribar a disposar de quatre fàbriques: la seu principal a Mataró; la de Salt al costat de l’església Sant Cugat, on es feia filatura; una altra a la carretera de Bescanó on es tenyia la roba; i la darrera a tocar del peatge de la sortida de Girona sud de l’autopista AP-7.

A principi dels anys 30 la conflictivitat social va augmentar considerablement amb vagues i pugnes internes entre els dos sindicats presents a la fàbrica, com ja vam recollir anteriorment aquí.

AMS_AIAS 4177. Treballadors de la Gassol (1935). Autor: Martí
AMS_AIAS 4177. Treballadors de la Gassol (1935). Autor: Martí

Amb la Guerra Civil, i igual que va passar a la Coma-Cros, la Gassol també va produir material bèl·lic i productes destinats a cobrir les necessitats de la guerra fins que l’any 1940, un cop acabat el conflicte, es va reprendre l’activitat tèxtil.

La postguerra va ser dura, el mercat intern no era favorable i tampoc l’extern a causa de la guerra mundial. No serà fins la dècada de 1950 quan augmenten les vendes i la producció.

Un fet destacat d’aquells anys va ser la inauguració l’any 1958 de l’escola bressol pels fills de les treballadores, la guarderia Virgen de la Merced.

AMS-AIAS 4760. Guarderia Virgen de la Merced. (1958). Autor: Morillo
AMS-AIAS 4760. Guarderia Virgen de la Merced. (1958). Autor: Morillo

Durant els anys 60 el creixement de l’empresa va ser continuat. Es fabricaven pantis, mitges i leotards de marques tan conegudes a l’època com Glory i Mimí, i n’exportaven una gran part a països com França, Portugal i Anglaterra.

AMS-AIAS 707. Maquinària textil de la fàbrica Gassol (1989). Autor: Josep Mª Oliveras
AMS-AIAS 707. Maquinària textil de la fàbrica Gassol (1989). Autor: Josep Mª Oliveras

Els anys 70, però, van acusar un descens de les vendes causat sobretot per les noves modes i que les dones comencessin a fer servir pantalons amb més assiduïtat. No obstant un altre canvi en la moda del vestir farà repuntar la producció de mitges: la minifaldilla.

Però la crisi del tèxtil català als anys 90 va repercutir directament en la pèrdua de llocs de treball i, tot i l’acord subscrit amb l’empresa italiana Pompea, fabricant de la marca Filodoro, de comercialitzar els seus productes, no va poder evitar que l’any 2000 el senyor Joan Antoni Sanfeliu hagués de tancar la seu central de Mataró.

AMS-AIAS 1518. La fàbrica Gassol i la Monar Tèxtil, vistes des de les hortes dels Comuns (1988). Autor: Pere Quero
AMS-AIAS 1518. La fàbrica Gassol i la Monar Tèxtil, vistes des de les hortes dels Comuns (1988). Autor: Pere Quero

A Salt, l’any 1992 un incendi va destruir totalment les instal·lacions de l’entrada de l’autopista AP-7 i la fàbrica del barri vell va tancar definitivament la producció el 13 d’abril de 2005 amb la sortida dels 4 darrers treballadors que hi quedaven, després de l’acomiadament progressiu dels 176 empleats iniciat l’any abans.

TENS INFORMACIÓ PER COMPLETAR (o esmenar algun error) AQUESTA ENTRADA? Envia’ns un correu-e o deixa el teu comentari a continuació.

Anuncis

2 thoughts on “Manufacturas Antonio Gassol, SA

  1. Qué s’ha n’ha fet de les instalacions de la fabrica Gassol des qué va tancar? Hi ha algun projecte pensat per fer us de les instalacions? Ho sencillament es deixarà qué tot es fagi malbė i caigui. Amb qui es pot parlar per demanar les intalacions per fer un projecte?

    Liked by 1 person

    1. Bon dia, Montse. La fàbrica Gassol és una empresa privada i les instal·lacions, encara que ja no hi ha fabricació, les fan servir. Des de l’Arxiu desconeixem qui són els propietaris, és amb ells amb qui s’hauria de parlar.

      M'agrada

Els comentaris estan tancats.