Ingrés de nova documentació

Els documents i el tub metàl·lic on es van conservar durant 56 anys.
Els documents i el tub metàl·lic on es van conservar durant 56 anys.

A principi d’aquest mes de març va venir a l’Arxiu Municipal de Salt una veïna del poble amb un tub metàl·lic molt rovellat i ens va dir que ho havia trobat fent endreça a les golfes de casa seva i que en desconeixia l’existència fins aquell moment.

A dins hi havia una sèrie de documents que s’havien guardat d’aquella forma per preservar-los pel futur, és a dir, teníem ben bé una càpsula del temps a les mans. Però contràriament al que es posa en aquests objectes (retalls de diaris, escrits, etc.), hi havia testaments, partides de bateig i matrimoni, una cèdula personal i una factura entre d’altres documents datats entre 1845 i 1959. És a dir, gairebé 60 anys guardats en unes golfes.

A part de la importància familiar que poden tenir aquest documents i que n’hi ha algun de la Gertrudis Valls i la Carme Bustins, que varen ser les llevadores de Salt durant la primera meitat del segle XX, el que permeten, i això els fa molt interessants, és veure la peripècia que va fer aquesta família des del seu lloc d’origen, Selva de Mar, fins la seva arribada a Salt provinents de Porqueres.La qual cosa ens fa sospitar que varen venir en la primera onada immigratòria que va tenir Salt en el segle XIX de gent de la zona de Banyoles que venien a treballar a les fàbriques tèxtils.

Des d’aquí volem agrair a la senyora Carme Valls la donació d’aquesta documentació familiar que permet entendre una mica més el passat dels habitants de Salt.