Sant Jordi durant la Guerra Civil

Exemplar de "L'Autonomista" edició 1938/06/15. SGDAP de l'Ajuntament de Girona
Exemplar de “L’Autonomista” edició 1938/06/15. SGDAP de l’Ajuntament de Girona

En L’Autonomista, diari d’esquerra, del 15 de juny de 1938, trobem la referència a la Diada del llibre. En els diferents articles és inevitable que es parli de la guerra i dels temps durs que s’estan vivint, no obstant això, hi ha un petit bri d’esperança.

Transcrivim alguns fragments:

  • La “Diada del Llibre” d’enguany, celebrada sota el signe de la guerra, agafa unes característiques especials que cal valorar com és degut. // Vivim la guerra amb tota la intensitat que els difícils moments que atravessem comporta, però aquesta, no és obstacle perquè al costat de l’arma ofensiva que ampara el nostre dret, hi portem el llibre, bandera desplegada del nostre amor a la cultura. // El nostre poble, lluita sota el triangle de pau, treball i cultura. // Fem la guerra, perquè volem la pau a que tenim dret. // Treballem, perquè el treball és la base fonamental de la nostra raça i la ruta que ens ha de portar al benestar col·lectiu de tots els ciutadans. // I ens instruim, per tal d’assolir aquella excelsitut que ens aparta de la barbàrie, col·locant-nos al lloc que ens correspon, dintre el món civilitzat. (…) (Editorial)
  • Una vez al año, las principales calles, ven interrumpidas sus aceras por unos stands, más o menos sencillos, generalment, una mesa orlada con una percalina con los colores de la Bandera de la República, sobre ella unos libros colocados con mejor o peor acierto y en la parte más alta una cartulina que dice 10 por 100 de rebaja. (…) Los que desean ser considerados como cultos e intelectuales adquieren unas cuantas obras. (…) Esto suele ser en realidad la fiesta del libro. // Pero mientras tanto (…) el herido de guerra en todo país civilizado es atendido no solo materialmente sinó que sus conciudadanos le proveen de lectura grata, que no le excite, de humor, optimista, alegre y también de un hondo sentido literario para los más aficionados, e igualmente cultural, al professional le gusta recordar lo sabido, centrarse después de la lucha y perfeccionarse; al mutilado buscar y estudiar una nueva manera de vida. (…) envía algunos libros, no esperes que queden sin leer, tendran (hoy) 5328 lectores, y no sabes lo mucho que lee cada uno en los largos meses de cura y convalecencia, y cualquier día, cualquiera de los tuyos, tal vez aquel en quien menos piensas pida el que tu corazón antes que tus manos está ofreciendo ya. (José Gallego).
  • Amb gran animació que supera la d’anys anteriors s’està celebrant a Barcelona la Festa del Dia del Llibre. // A les vies més concorregudes s’hi han instal·lat nombrosos stands per a la venda de llibres. // També es llegeixen pancartes al·lusives a la Festa del Llibre. (Redacció).
  • Per entre les reixes que no poden pas aturar les efusions de l’esperit, a tothora arriben a Ell llibres i més llibres. Mai no sabrà dir als oferents tot l’agraïment de la seva ànima per l’almoina generosa que fan per reconfortar-li l’esperit… Llibres de tota mena i de tota tendència constitueixen la Biblioteca del pobre pres: des de Plató a la Bíblia, des de Lord Averbury a Pere Coromines, passant per Sèneca… totes les matèries, fins dintre un eclecticisme barroer, figuren en el prestatge improvisat de la trista cel·la. // Llibres! Aquests han estat els mitjans de defensa en les hores tèrboles, el reconfortant en instants de defallença, el control del seu seny capgirat per la commoció patida! (…) (J. Puig-Pujades, “Llibres a la presó”)
  • Els ferits esperen el teu llibre!