La festa del Corpus a Salt

Corpus (1920) Fons 605 Pau Masó
Corpus a Salt (1920). CAT AMS-AIAS 812. Fons 605 Pau Masó

El dijous següent a l’octava de Pasqua té lloc la celebració del Corpus, una festa amb orígens pagans que va ser adoptada per l’església catòlica en el segle XIII pel Papa Urbà IV per tal de combatre l’heretgia que posava en dubte que a l’eucaristia estigués present el cos de Crist.

A Salt aquesta festa se celebra de ben antic. En un principi celebrada al voltant de l’església parroquial amb un caràcter festiu, per passar, durant els anys de la Segona República, a l’àmbit privat. La dictadura franquista la va restablir el Corpus, com va fer amb totes les altres festes religioses, i la va dotar d’un caràcter litúrgic més solemne.

Un altar del Corpus (1945) Fons 100 Ajuntament de Salt
Un altar del Corpus (1945). CAT AMS-AIAS 818. Fons 100 Ajuntament de Salt

Els actes del Corpus començaven uns dies abans per preparar les catifes vegetals que decorarien els carrers i els altars de fusta que es col·locaven en llocs estratègics. En ocasions, tot i que no eren freqüents, alguns veïns feien enramades a les façanes de les cases i d’altres treien els testos de plantes i flors a la vorera.

Processó del Corpus (1950) CAT AMS-AIAS 810. Fons 100 Ajuntament de Salt
Processó del Corpus (1950) CAT AMS-AIAS 810. Fons 100 Ajuntament de Salt

El dijous de Corpus es feia la processó que sortia de l’església un cop acabada la missa de dotze i feia un recorregut pels carrers de Salt. Al Veïnat de Sant Antoni, la processó tenia lloc el diumenge següent i sortia de l’església de les Clarisses per fer un recorregut pels carrers del Veïnat.

Per més informació: «L’Abans. Salt, recull gràfic 1880-1965» Editorial Efadós. El Papiol, 2004. Pàgines 350 a 365

(Cliqueu sobre les fotos per fer-les més grans)