Carrer del Dr. Castany

5050
5050 Obres al c/ Dr. Castany. Cessió família Masó. Col·lecció Efadós.

Denominació oficial del carrer:

Carrer del Dr. Castany

Històric:

L’any 1896, aquest carrer apareix anomenat com carrer Martorell en un document, però aquesta denominació no la tornem a trobar. L’any 1914 és conegut com a Rambla del Manicomi, nom que mantindrà fins la 2ª República en que passa a dir-se de Josep Anselm Clavé.

Amb la postguerra, l’any 1943, recupera el nom de Rambla del Manicomio fins que l’any 1951 se li dóna la denominació de carrer del Doctor Castany. El 1983, després de la segregació de Girona, quan es reanomenen alguns carrers de Salt, aquest queda en la fórmula definitiva i abreviada de Dr. Castany.

Qui era el Doctor Castany?

dr-castany
Dr. Joaquim Castany Bernat (imatge llibre “El psiquiàtric de Salt, 100 anys d’història”)

Joaquim Castany Bernat, nascut a Puerto Rico l’any 1891, es llicencià en medicina a la Universitat de Barcelona i es doctorà a la Universitat de Madrid. En una primera època es va dedicar a la medicina general en una consulta de la Pobla de Segur.

Interessat, però, en la psiquiatria, va opositar per a la plaça de director del Manicomi de Salt que va guanyar l’any 1924. Càrrec que compaginà amb la consulta privada a Girona i ocupà fins a la seva mort, per malaltia, el 28 de juliol de 1947, a l’edat de 56 anys.

Per saber més: Gil, Rosa Maria i Boadas, Joan “El psiquiàtric de Salt. Cent anys d’història”. Col·lecció Joaquim Botet i Sisó núm. 4. Edició Diputació de Girona i Institut d’Assistència Sanitària. Girona, 1987

Situació:

castany
Carrer del Dr. Castany. Salt. Foto Google

Situat de nord a sud, limita al nord amb el carrer Major. Al sud amb l’avinguda de la Pau.

Patrimoni destacat del carrer:

Parc Hospitalari Martí i Julià