Eleccions sagnants a Salt

arxiu_0046
“El Eco de Salt” (1916/10/07). Arxiu Municipal de Salt. Donació Mireia Bosch Pibernat

El 24 de setembre de 1916 hi va haver eleccions a Diputats a les Corts. Pel districte de Girona es presentaven Santiago Masó i Valentí, de la Lliga Regionalista, Eduard Fernández del Pozo i del Río, del Partit Republicà Democràtic Federal, i Joaquim Font de Fargas, de Comunió Tradicionalista.

Van ser unes eleccions molt renyides i que, malauradament, van posar el nom de Salt en el centre de totes les discussions, fins i tot va arribar al Congrés dels Diputats, a Madrid.

Què va passar?

No està clar. Les versions difereixen substancialment d’un diari a un altre, segons la tendència ideològica de cadascun, i també per les declaracions contradictòries ofertes pel Governador Civil.

El que sabem segur és que el col·legi electoral estava situat a les oficines de l’Ajuntament de Salt, en aquell moment a Can Palmada, al carrer Llarg. Just davant mateix, en la casa de Francesc Estañol, el Marquès de Camps, el director de la fàbrica, Sr. Comas, i altres persones de la Lliga, havien instal·lat una contra-mesa electoral per comprar vots a treballadors i colons seus que després eren acompanyats fins a la taula electoral per evitar que canviessin el vot. Això va indignar als republicans i una colla de joves van intentar aturar aquesta pràctica. L’enfrontament va ser dur i va haver intercanvi de trets i baralles amb el resultat de diversos ferits i un mort, el jove republicà de Barcelona, Miquel Morales, àlies el Ros, que va morir dies després a l’hospital d’un tret a l’aixella dreta.

El que difereix segons la versió dels fets:

Segons els Regionalistes, els joves «radicals», van entrar a la força dins la casa d’Estañol i van començar a disparar, ferint al Marquès de Camps al cap i a la mà. El Marquès es va defensar i va malferir un dels joves,.

Segons els Republicans, els joves, en veure que es compraven vots, van anar a demanar-lis que aturessin aquella pràctica i pregar-li que deixessin de coaccionar els votants i permetessin el vot lliure. Però en apropar-se a la casa, van ser tirotejats des d’una finestra.

En tot cas, el resultat és el mateix: la mort d’un jove.

Al final, les eleccions les va guanyar el republicà Eduard Fernández per una diferència de 149 vots amb Santiago Masó.

A Salt, però, el resultat va ser:

  • Eduard Fernández del Pozo: 265 vots
  • Santiago Masó: 422
  • Joaquim Font: 0

Per saber més:

Anuncis