Carrer de Ramon Sambola

img_20161120_100153
Carrer Ramon Sambola. Fotografia Arxiu Municipal de Salt, autor Frederic Mayol

Denominació oficial del carrer:

Carrer de Ramon Sambola

Històric:

És un carrer d’urbanització força recent situat en el Sector Centre, l’ampliació de Salt que es va fer als anys 60 entre el carrer Major i la via del tren.

El primer nom del carrer va ser el de Joaquim Ruyra, però amb l’annexió de Salt per part de la ciutat de Girona, se li va donar l’actual denominació de carrer de Ramon Sambola (1976), nom que ha mantingut fins a l’actualitat.

Qui era Ramon Sambola?

copia-de-dr-sambola
El Dr. Ramon Sambola Casanovas. Foto extreta del llibre “El psiquiàtric de Salt. Cent anys d’història”

Ramon Sambola Casanovas va néixer a Sort el 25 de març de 1884. Metge de professió, va succeir en el càrrec de director de l’hospital Martí i Julià al Doctor Castany després de la seva mort l’any 1947. Abans, però, havia estat metge de capçalera a Salt com a ajudant del Doctor Esquerdo i posteriorment del Doctor Vives, ja en l’hospital de Salt, era l’1 d’octubre de 1913.

Va ser sota la seva direcció que es van començar a practicar activitats entre els interns del manicomi que fessin més agradable la seva estada. Es van començar a practicar partits de futbol entre interns i personal de l’hospital i es van instaurar festes com la de Sant Ramon, en la qual el Dr. Sambola pagava de la seva butxaca una xocolatada per als interns.

Al 1957, amb 73 anys, va demanar la jubilació. El dia 31 de maig de 1964 va rebre un homenatge a l’Ajuntament de Girona, presidit per l’alcalde Sr. Ordis.

Va morir el 28 de desembre de 1968, a l’edat de 84 anys.

Per saber més: Gil, Rosa Maria i Boadas, Joan. Col·lecció Joaquim Botet i Sisó núm. 4. Edició Diputació de Girona i Institut d’Assistència Sanitària. Girona, 1987

Galeria de metges catalans

Situació:

sense-titol
Carrer Ramon Sambola. Foto Google

Situat de nord a sud, limita al nord amb el carrer Àngel Guimerà. Al sud amb el passeig Països Catalans.

Patrimoni destacat del carrer:

Save

Save