El baster de Salt

Necessitem el vostre ajut. Qui era aquest senyor i quin era el seu ofici?

A la revista La Farga núm. 144, novembre-desembre 1993, pàgina 9, hem trobat un article que parla del baster de Salt, de nom Miquel, en motiu de la seva defunció, però seguidament l’article reflexiona sobre els oficis antics que van desapareixent de Salt i l’única dada que ens deixa és el nom i que tenia el seu negoci al carrer Major.

arxiu_0058
El senyor Miquel, baster de Salt, fent la seva feina. Autor: Jaume Bosch i Termes. Col·lecció La Farga

Com desconeixem l’ofici de baster, hem hagut de cercar-ho al diccionari del Institut d’Estudis Catalans que ens el defineix com:

“Persona que té per ofici fer, adobar o vendre bastos i tots altres arreus per a les haveries.”

Com aclariment, especificar que bastos són “albarda curta que porten les bèsties de càrrega”, les haveries, les “bèsties de càrrega”) i albarda, el “guarniment de les bèsties de càrrega que consisteix essencialment en un coixí ple de palla, de borra, etc., que s’adapta al llom de l’animal i sobre el qual es col·loquen les sàrries, els arganells, etc., d’una manera diversa segons les contrades”. 

Save

Anuncis

7 thoughts on “El baster de Salt

  1. Veig que es tracta de oficis desapareguts a Salt o Veinat de Salt..Doncs la meva familia era coneguda per els perolers perque eran mestres perolers ,feien peroles i tota mena majorment fet d’aram..vivien i encara hi ha la casa tal com fa 200 anys ,porta principal ,per el carrer Girona ,despres Generalisimo ,ara carrer Major ,part del pati ,Plaça del Veinat de Salt(perdoneu els accents ,no em va el teclat)

    Liked by 1 person

  2. Aquest senyor jo el recordo fisicament,peró no en puc donar cap dada. Aquest senyor només tenia una filla,que és morta,no obstant té un net que és diu Lluis que treballa d,electricista a l´ajuntament de Salt. Tant el gendre com els dos néts viuen tots a Salt.Probablement un cognom és Prat.l
    A la vostre disposició

    Josep Palahí Brugués

    Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.