Rogue One: Una història d’arxius?

El cinema encara ha de descobrir tot el potencial argumental del món dels arxius per a la creació d’històries o l’evolució de trames de les pel·lícules. Tot i això alguns cops sí que trobem la seva presència d’una forma més o menys indirecta. Per posar un parell d’exemples: La búsqueda o La vida de los otros.

El cas més recent de la presència dels arxius al cinema és a Rogue One: A Star Wars Story. Ara bé, els guionistes haurien d’haver fet els deures i esbrinar una mica com és la feina d’un arxiu.

img_20170127_180644
Vista de la torre de l’Arxiu Imperial al planeta Scarif

(ATENCIÓ: a partir hi ha spoilers de la pel·lícula)

Tota la trama gira al voltant de la recerca dels plànols d’una potent arma que està construint l’Imperi anomenada Estrella de la Mort i que es conserven en una base imperial al planeta Scarif on hi ha l’Arxiu Imperial. I és en aquest arxiu on hi ha la seqüència culminant de la pel·lícula.

tumblr_ojobck8qy11t7b5qro10_1280
La base Imperial amb la torre de l’Arxiu

Els rebels s’infiltren a l’enorme edifici de l’arxiu i han de localitzar els documents que necessiten entre milions de cartutxos d’informació. Però, tan avançat tecnològicament que és l’Imperi Galàctic i no tenen ben catalogat el seu propi arxiu! No hi ha cap quadre de classificació, cap inventari, cap catàleg, cap quadre de fons. Els fitxers estan organitzats per noms en clau i per localitzar-los han d’endevinar el nom de l’arxiu en un joc de si l’encerto l’endevino. Que malament! És clar que si no s’haguessin carregat al robot arxiver a la primera de canvi, potser els podria haver facilitat els instruments de descripció pertinents.

Quan finalment aconsegueixen els plànols, estan emmagatzemats en una mena d’aparatós cartutx que han de carregar pel mig de la batalla. Es veu que no coneixen tampoc les targetes de memòria.

rogue-one-a-star-wars-story-felicity-jones-diego-luna-23m
Els rebels fugint amb el cartutx d’informació robada a l’Arxiu

Seguidament hi ha una escena que ens preocupa encara més que la falta d’instruments de descripció o l’aparatositat dels documents que es conserven a l’Arxiu Imperial, i és que el mateix Imperi, per derrotar els rebels, destrueix la base imperial, arxiu inclòs! Home, no! Volem creure que l’Imperi tenia còpies de seguretat dels seus documents en altres arxius perquè si no, malament rai, com s’ho faran per recuperar tota la informació dels seus òrgans de govern, estructura, documents essencials, obres, plànols…?

Per un motiu o un altre, molts cops els arxius acabem rebent. O bé per destruir l’enemic (en conflictes bèl·lic): o per destruir documents comprometedors (casos de corrupció i delictes); o per esborrar la memòria d’un poble (genocidis), etc.

En fi, sigui com sigui… A long time ago in a galaxy far, far away… I que la Força us (ens) acompanyi.

(fotografies extretes de Google)

Anuncis