L’esport a Salt

7057
Piragüisme a la Pilastra. (Reg. 7057. Autor Frederic Mayol)

Salt ha estat, de sempre, una vila esportiva.

“Els clubs i associacions esportives de finals del segle XIX i del primer terç del XX van tenir un gran protagonisme en les activitats lúdiques i culturals de la vila, integrant i reforçant el moviment associatiu de l’època.

‘El futbol, un dels esports més populars, ja es practicava l’any 1919 en un camp del Patronat de Sant Lluís, davant de can Pixera. Amb la creació del Jovent d’Ara, es va fer un altre camp on actualment hi ha la plaça coberta del Mercat. D’altra banda, l’equip de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, jugava en un camp de sorra prop del Ter dotat amb porteries plegables.

‘Després de la Guerra Civil, el futbol va continuar amb els dos clubs esportius més importants de Salt: el Club de Futbol Salt, creat el 1948, i la Unió Esportiva Coma i Cros (1956), pertanyent a l’empresa Coma i Cros, amb un camp al lloc on actualment hi ha l’escola del Veïnat. A més, aquesta darrera entitat comptava amb un d’hoquei sobre patins de primera línia.

‘Durant els anys setanta i la dècada dels vuitanta, van anar sorgint nombroses associacions i clubs d’una gran varietat d’esports: el Centre Excursionista Saltenc; el Club Bàsquet Salt; l’Sport Ciclista de Salt; el Club d’Esquí Salt; el Club de Petanca Salt; l’Agrupació Esportiva Salt; la Societat de Pesca Esportiva “La Carpa” de Salt; el Club Tramuntana, i altres.

‘L’esport a Salt ha estat majoritàriament de base, i ha produït un gran nombre d’especialistes d’alt nivell, com per exemple:

‘Toni Batista (ciclisme, BTT), Daniel Cabezas (futbol), Miquel Campasol (ciclisme, BTT), Josep Casals (atletisme, 110 metres tanques), Narcís Casas (motociclisme, enduro), Gerard Darnés (bàsquet), Josep Antoni Escuredo (ciclisme en pista), Pili Fernández (patinatge artístic), Arantxa García (atletisme, salt de llargada), Delfí Geli (futbol), David Mateu (ciclisme, BTT), Joan Paulí (bàsquet), Josep Maria Pibernat (motociclisme, enduro), Josep Puig, “Curta” (futbol), Marc Puigdemont (motociclisme, enduro; trialsin), Xavier Puigdemont (motociclisme, enduro), Ferran Sellabona (atletisme, 100 i 200 metres llisos), Ferran Ventura (tennis), Coral Vila (rugbi), etc.”

Text extret de: CASTELLS i CALZADA, Narcís; COLOMER i ARCAS, M. Assumpció. Salt, documents per a la història. Editat per l’Ajuntament de Salt. Salt, 1998

Anuncis