L’okupació de can Pixera

1481
1481. Can Pixera (1988) Autor: Pere Quero. Arxiu Municipal de Salt.

A les 10 del matí de l’1 de juny de 1993, un grup de vint joves van ocupar l’emblemàtica casa de can Pixera, del carrer Major número 391 saltant la tanca del pati.

El primer acte que van fer va ser penjar diverses pancartes dels balcons amb els lemes «no deixarem que s’ensorri can Pixera» i « contra l’especulació, ocupació», a més de repartir fulletons entre els vianants per explicar les raons de l’ocupació: protestar per la falta d’espais alliberats i autogestionats; per l’especulació immobiliària i l’augment dels preus dels habitatges que afavorien només a uns pocs. Una altra de les raons era per salvar una de les cases més característiques de Salt, la que marcava el límit del municipi, que estava en perill d’ensorrament.

A més, també explicaven què hi volien fer a la casa. La seva intenció era convertir-la en un centre on es poguessin realitzar activitats i treballar per la cultura d’una forma alternativa, així oferirien tallers de cuina, de música, de treball del cuir, d’idiomes, una biblioteca i activitats per la mainada.

Poc després de l’ocupació hi van arribar quatre cotxes patrulla de la Policia Nacional que van demanar la documentació de tots els joves i van aixecar acta del fet. Quan se’n van anar van començar a condicionar la casa pintant portes i reixes exteriors i netejant les habitacions.

L’ocupació va durar quinze dies, el 15 de juny, a 2/4 de dues del migdia, la Policia Nacional va entrar a la casa pel pati del darrera (després d’equivocar-se d’habitatge i entrar primer a casa del veí). A dins hi van trobar tres nois a qui van lliurar l’ordre de desallotjament del Jutjat 7 de Girona. Es van queixar perquè no els havien avisat de l’acció, però no van oposar cap resistència i, pacíficament, van treure les seves pertinences i les van deixar al mig de la vorera. Tot seguit una brigada d’operaris contractats pel propietari, van tapiar totes les obertures per evitar una nova ocupació de la casa que els joves ja havien gairebé rehabilitat.

A primera hora de la tarda d’aquell dia els ocupes van desplegar una pancarta on es podia llegir «Un desallotjament, una altra ocupació» i així va ser el 2 d’agost d’aquell mateix any ocupaven una casa de la plaça del Veïnat i el desembre, la fàbrica d’embotits La Maret.

Anuncis