Lluís Molins i Mateu

2510
Lluís Molins recollint el premi Tres de Març 1996. Fons Ajuntament de Salt. Arxiu Municipal de Salt.

Lluís Molins i Mateu va néixer a Cassà de la Selva el 4 de juny de 1927, però amb només 5 anys es va traslladar a viure amb la seva família a Salt.

Apassionat de les belles arts, de ben jove, alternava la feina en un taller de fusteria fent mobles amb les classes de dibuix. Més tard va començar a fer escultura a l’Ateneu de Girona on va conèixer l’escultor Joan Carrera i Dellunder i va canviar d’escola per començar, posteriorment, la carrera de Belles Arts a Barcelona. Durant els cinc cursos va guanyar cinc premis, tres primers premis d’escultura i dos segons. A Barcelona va treballar durant dos anys en el taller de l’escultor Enric Monjo i Garriga.

Acabats els estudis va tornar a Salt on, vist la impossibilitat d’opositar per ensenyament que l’obligava a fer una estada a Madrid, va entrar a treballar com a delineant a l’Ajuntament de Salt.

L’any 1960 li va proposar a l’alcalde del moment, Joaquim Muñoz i Ravetllat, la creació d’una escola de Belles Arts, que va acceptar la proposta i el va nomenar director.

1015

Va dirigir l’escola i en va ser professor fins el curs 1990/1991 quan es va jubilar i va traspassar el càrrec a Lluís Mateu i Riera.

Com a escultor, treballava el ferro, la fusta, la terra cuita i el bronze. Seu és el conjunt escultòric La família treballadora, feta amb planxa de ferro que es pot contemplar a la plaça de la Llibertat de Salt.

L’any 1996 l’Ajuntament de Salt li va concedir el premi Tres de Març en reconeixement a la tasca que va desenvolupar a l’Escola de Belles Arts durant 30 anys.

Va morir a Girona, el dia 22 de març de 2005.