Adéu

adeu3
“Adéu” d’Anna Manel·la. Foto Jofre Ferrer. Arxiu municipal de Salt

Títol: Adéu

Sobrenom: La nena

Autora: Anna Manel·la (Olot 1950)

Data: 1997

Característiques: Escultura exempta de 110 cm d’alçada realitzada amb bronze realitzada per Foneria Barberí.

Comentaris: Escultura que transmet una gran soledat i al mateix temps tendresa cap a aquesta nena que té la mirada perduda en les llambordes del terra.

Història: Instal·lada el 8 de juliol de 1997 a instàncies del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Salt, Josep Paulí, que volia dotar la vila d’art al carrer.

Els veïns del Veïnat l’anomenen “l’escultura de la misèria” per la seva mida petita i perquè fins al 2015, amb la instal·lació de l’obra Humanitats, de Domènec Fita a la plaça de la Coma Cros. era l’única escultura instal·lada als carrers del barri.

El desembre de 2017 va patir un acte vandàlic que la va trencar per l’altura dels turmells i li va produir talls al coll.

Després d’un procés de restauració fet amb la col·laboració de l’autora, es va dotar l’escultura d’una ànima metàl·lica d’acer des dels peus i uns tirants al coll que reforcen l’estructura i en garanteixen la solidesa amb un reforç en la fixació al subsòl. El pressupost total de l’actuació va ser de 992 euros.

Va ser reinstal·lada al seu lloc original el 14 de març de 2018.

Padrins: escoles Devesa, Mas Masó i La Farga

Situació: Plaça del Veïnat

Bibliografia:

  • Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Elements d’interès històric de Salt. Ajuntament de Salt, 2007
  • Borrell i Sabater, Miquel. “Les terres gironines. Escultures a la via pública”. Vol. I. Edita Diputació de Girona. Girona, 2006 (pàg. 136)
  • Rosés i Garriga, Sara. “Salt, un munt d’escultures per descobrir”. Col·lecció Llúdrigues. Edita Ajuntament de Salt. Salt, 2008 (pàg. 68-69)
  • Reig, Dolors. “Salt d’escultures”. Audiovisual del projecte Apadrinem escultures de l’associació Amics de la Unesco de Girona. Girona, 2007
  • Goday, Sebastià. “La sensacional Anna Manel·la”. Dins de la Revista de Girona núm. 266 (pàg. 118-121)

Webgrafia:

Biblioteca Pública Iu Bohigas. Art al carrer

Adéu! Trenquen l’estàtua de la nena del veïnat