El futbol a Salt

ComamalaEl punt d’inici de la pràctica del futbol a Salt es remunta a principis de segle XX, tot i que no va ser fins a 1926 quan aquesta es va institucionalitzar. La primera notícia data del 18 de desembre de 1913, on ja es cita el primer equip de futbol que va tenir Salt: el Patronat de Sant Lluís Gonzaga, secció presidida pel doctor Sambola. Els primers partits d’aquest equip van despertar curiositat i reunien gran nombre d’espectadors.

Així doncs, el 1926, el Patronat de Sant Lluís Gonzaga crea la secció Unió Esportiva Salt, dedicada a la pràctica del futbol. Els partits els feien a l’antic camp de Can Pixera, que actualment és l’encreuament de Doctor Fleming i Carrer Major. Aquest camp ja existia des de 1919 però amb pocs anys n’anaren sorgint d’altres a causa de l’afició que hi havia a Salt per aquest esport. Alguns exemples en són el de Mas Cuní, el de la Devesa del Secretari al costat del Ter, el de Can Pere de les Flors on ara hi ha l’hospital, el que hi havia a l’actual Mercat Municipal, etc.

2983

Durant els anys de la II República Espanyola es van crear nous equips al poble i en alguns casos aquests es diferenciaven per la seva ideologia. La Societat Esportiva de Salt, fundada el 1927, canvia de nom el 1932 i passa a anomenar-se secció de futbol del Jovent d’Ara. Majoritàriament eren un grup de nois solters que intentaven agrupar-se en aquesta pràctica lúdica sense lligams polítics.

El 1934 es funda l’equip del Casal Saltenc. Aquest equip tenia un caràcter marcadament catalanista, conservador i republicà. Els vincles d’aquest equip amb la Lliga Regionalista eren més que evidents. Des de la seva formació va tenir com a gran rival el Jovent d’Ara, amb qui es diferenciaven ideològicament.

Finalment, abans del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil, sorgeix un altre equip. Estava vinculat a la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Ideològicament no estaven lligats a cap partit polític però era evident el caràcter catòlic i catalanista d’aquest grup.

A causa de la Guerra Civil Espanyola el futbol a Salt va quedar malmès, com tants altres aspectes de la vida quotidiana.

799

El Club de Futbol Salt es funda una vegada acabat el conflicte, tot i que ben aviat passà a ser la secció de futbol de les Joventudes de Acción Católica Española (1944-1948), més tard va ser l’equip de la Sociedad Deportiva de la Salle (1949-1952) i el 1956 es fusiona amb la UE Coma Cros.

No és fins a 1962 quan el Club de Futbol Salt es separa de la fàbrica del Veïnat i comença a escriure la seva pròpia història. Una història que l’ha portat fins al nostres dies, com una entitat consolidada i de les més vives del municipi.

3819

Per saber-ne més:

  • Ros, J. (2007). Salt i l’esport. Salt: Ajuntament de Salt
  • Revista La Farga núm. 72. Novembre 1985, pàgines 14 a 16
  • Primera notícia sobre el futbol a Salt: aquí