Club piragüisme Salt-Ter

IMG_2109
Campionat de kaiak celebrat a Salt el 2014. Autor Jofre Ferrer. Fons 100 Ajuntament de Salt. CAT AMS IMG_2109

Poques entitats esportives hi ha que estiguin tan lligades al medi ambient com ho està el Club Piragüisme Salt-Ter. Una associació que vetlla per la pràctica d’un esport sostenible i respectuós amb l’entorn. Vegem els seus orígens i la seva evolució fins als nostres dies.

La idea de fundar un entitat d’aquest caire a Salt sorgeix d’una activitat organitzada des de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Salt, juntament amb l’ajuda de tercers. Tot aprofitant les abundants precipitacions de finals de 1995 a la conca del Ter, moltes persones aficionades al caiac i a la piragua aprofitaren l’augment de cabal del riu a principis de 1996. Aquest fet portà a l’àrea de l’Ajuntament de Salt a organitzar el 1r Descens del Ter, des de Bonmatí fins a Salt. Aquest acte, que es va celebrar el 28 de juliol de 1996, per la Festa Major, va resultar ser tot un èxit: 150 canoes van recórrer el Ter entre els dos pobles, en total 175 persones i centenars d’espectadors que es van acostar a les ribes del Ter per observar aquell acte únic.

Aprofitant el gran èxit de participació que d’aquesta activitat, el 12 de desembre de 1996 es funda oficialment el Club Piragüisme Salt-Ter. Els principals promotors d’aquesta iniciativa van ser Joaquim Fontané, Gregori Tarrés i Ramon Corominas. Des dels inicis, aquesta entitat s’ha caracteritzat pel marcat caràcter ecologista i de promoció esportiva.

La intenció d’aquest club era organitzar més activitats com el descens del Ter, per donar a conèixer aquest esport. També es volia engrescar a més gent per practicar aquest esport, ja que el municipi de Salt està situat a un lloc idoni per a la seva pràctica. Des de la Pilastra fins el Pla dels Socs és una zona molt òptima per a la pràctica del caiac. D’una banda, les aigües tranquil·les del Pla dels Socs permetien iniciar a moltes persones en aquest esport, mentre que els més experts podien gaudir d’unes autèntiques aigües braves a la Pilastra.

IMG_2201
Campionat de kaiak celebrat a la Pilastra (Salt, riu Ter) el 2014. Autor Jofre Ferrer. Fons 100 Ajuntament de Salt. CAT AMS IMG_2201

L’altre pal de paller d’aquesta entitat, a banda de la promoció de l’esport, és l’ecologisme. Ha estat una de les associacions locals que més han reivindicat el compliment de la legislació vigent sobre el cabal que ha de portar el Ter. Teòricament haurien de ser els coneguts 3 metres cúbics per segon des de l’embassament del Pasteral i aigües avall, però difícilment s’arriba a complir aquest acord. L’absència d’aigua, a banda d’empobrir els ecosistemes fluvials i el paisatge de ribera, afecta a la pràctica d’aquest esport ja que en episodis de sequera, malauradament, no es pot baixar amb caiac per riu Ter.

Avui en dia el Club Piragüisme Salt-Ter continua promocionant la pràctica d’aquest esport i el respecte per l’entorn al municipi i rodalies. Des de l’oci fins a la competició oficial tots els aficionats hi són benvinguts.

Per saber-ne més:

 

Anuncis