Plaça Verdaguer

CAT AMS 988Denominació oficial:

Plaça Verdaguer

Històric de canvis de denominació:

No procedeix

Nom popular:

Plaça dels Peixos amb motiu dels peixos que hi havia en el petit estany que forma part del monument al veterinari saltenc, Joaquim Ravetllat.

Històric:

751

Fins a la darreria de la dècada dels anys 40 del segle XX, aquesta plaça no existia, el seu lloc estava ocupat per un edifici construït amb pedra rierenca i rajols que en el moment del seu enderroc ja estava en estat ruïnós.

Des del moment de la creació de la plaça l’espai es convertí en centre de reunió i de celebració de diferents actes de la vida social i festiva de Salt. El mes de juny de 1951, va acollir els actes de la visita que va fer la imatge de la Mare de Déu de Fàtima a Salt. L’octubre de 1953, van tenir lloc aquí les Jornades Verdaguerianes organitzades pel Patronat de la Catequística amb recitals de poesia amb poetes com Pere Ribot i actuacions dels orfeons Cants de Pàtria, de Girona, i Orfeó Rossinyonenc, de Salt. D’aquest acte és la placa commemorativa que encara avui es pot veure la façana de la casa número 5. Als 70 s’hi celebrava la «Festa del llibre» per la diada de Sant Jordi i era habitual que, a part de les parades de llibres, s’hi pintessin murals, es fessin concursos o exposicions, fins i tot la festa final dels casals d’estiu.

5720

Actualment continua sent un lloc de reunió tranquil i força concorregut.

Qui era Mn. Cinto Verdaguer?

Per saber-ne més, consulteu aquí.

Situació:

Situada al Barri Vell, en el triangle que formen la confluència dels carrers Processó, el passeig Verdaguer i el carrer Major.

Patrimoni destacat de la plaça:

  • Monument a Joaquim Ravetllat. Autor Claudio Díaz (1951). Font vertical feta amb pedra, amb un medalló central amb el relleu en bust del biòleg i veterinari saltenc. A sota hi ha un brollador amb forma de cap de lleó que abastava d’aigua un petit estany amb peixos.
  • Placa commemorativa de les Jornades Verdaguerianes celebrades el 9 d’octubre de 1953.