Història d’una herència

CAT AMS 1545 (detall) Autor Pere Quero (1988)

El 22 de novembre de 1523, Baltasar Ribot, pagès, de Salt i vidu de Bartomeua, feia donació al seu fill, Pere Ribot, de tots els seus béns i drets a excepció de 12 lliures barceloneses que es reservava per disposar-ne lliurament en el seu testament.

Al mateix temps que feia aquesta donació al fill gran, Baltasar feia testament a favor de l’altre fill, Joan Ribot, per deixar-li en herència la seva part legítima i la que li corresponia de l’herència de la mare, la Bartomeua, que consistia en 60 lliures barceloneses, vestits, armes i arnesos, i alguns altres llegats deixats expressament al Joan en el testament de la mare.

A més a més, en Baltasar i el fill hereu, en Pere, es comprometien a lluir un censal de 50 lliures i 50 sous de pensió anual que en Joan havia venut a Bernat Guerau, un vinater de Girona.

Per acabar de fer-ho tot oficial, en Joan Ribot, va signar davant del testimoni del venerable i discret Miquel Alrà, prevere i beneficiat a la Seu de Girona, un rebut conforme li havien estat lliurats per part del seu pare i el seu germà, els seus drets hereditaris i la legítima paterna i materna.

A la imatge podem veure la façana de l’actual mas Ribot molt modificat després de la remodelació feta al segle XIX pel marquès de Camps per adaptar-lo com a residència d’estiueig.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.