Carrer i plaça Lluís Moreno

CAT AMS 7501 Arxiu municipal de Salt

Denominació oficial:

  • Carrer d’en Lluís Moreno
  • Placeta d’en Lluís Moreno

Històric de canvis de denominació:

  • Camí Ral (1865)
  • Carrer de Luís Moreno (1970 – 1983)
  • Carrer d’en Lluís Moreno, a partir del 10 de maig de 1983
  • Placeta d’en Lluís Moreno, a partir del 16 de març de 1989

Històric:

Inici del carrer Lluís Moreno. CAT AMS 1351

Aquest carrer era l’antic camí Ral que portava de Salt al mas Ribot i continuava cap a Montfullà i Bescanó fins el poble d’Amer.

A partir de la dècada de 1970 s’urbanitza i es comença a denominar carrer de Luís Moreno, degut a que allà a prop, a la plaça, hi havia hagut l’escola que ell dirigí.

El 10 de maig de 1983 un acord de Ple li dona oficialment el nom de carrer d’en Lluís Moreno.

Al 1989 es dona el nom de placeta d’en Lluís Moreno a l’espai urbà que queda a l’extrem oest del carrer del mateix nom, just davant dels pisos de la Gassol.

Qui va ser en Lluís Moreno?

El mestre Lluís Moreno i Torres

En Lluís Moreno Torres va néixer a Jaca (Osca) el 19 de febrer de 1881 i morí a Sant Antoni de Calonge el 20 de febrer de 1948.

El 1902 aprova unes oposicions a mestre de l’escola de nens de Sant Antoni de Calonge. El 1907 es casa amb Càndida Pallí i Carner, de Calonge i demana trasllat a aquesta població, on s’hi estarà fins l’agost de 1919. És en aquest període que neixen els 5 fills de la parella Torres-Pallí: Lluís, Josep, Isabel, Ramon i Maria. El 1919 demana el trasllat a Bescanó i es nomenat president de l’Associació provincial del Magisteri de Girona.

A Salt arribarà el curs 1923-24 per dirigir l’escola de nens i s’hi estarà fins el 14 de setembre de 1934 en que, en ocupar-se definitivament les places de mestre, hagué de marxar a Quart. Allà passarà la Guerra Civil i, un cop acabada, va ser sancionat per la seva militància en el partit Republicà Radical i va ser traslladat a Laluenga (Osca) fins l’any 1946 que pogué tornar a Sant Antoni de Calonge on morí un any mig més tard.

Lluís Moreno Torres va ser un mestre amb idees avançades al seu temps. Es mostrava contrari als càstigs corporals perquè considerava que això creava que els nens es tornessin irascibles, violents i cerca-raons. Estava a favor de l’educació femenina completa i igualitària. Organitzava excursions per mostrar de primera mà el que s’ensenyava.

A Salt la seva escola va arribar a tenir més de 200 alumnes fins al punt que, en no cabre en l’edifici escolar, deixava part de la seva casa per fer les classes. Aquí va tenir l’ajuda del seu fill, Lluís Moreno i Pallí, també mestre, que feia les funcions de mestre auxiliar. La seva tasca educativa va ser molt important i va deixar una petja molt profunda en els seus alumnes saltencs.

En Pau Masó, que va ser alumne sue, diu d’ell (…) La seva labor pedagògica, d’una brillantor excepcional. Era també un narrador exquisit i us contagiava tota l’emoció que sabia posar en la paraula viva, quan us llegia quelcom.

D’en Lluís Moreno va sorgir la idea de rendir un merescut homenatge a dos saltencs importants: el mestre Esteve Vila i el veterinari Joaquim Ravetllat.

Situació:

Situat d’est a oest, limita a l’oest amb l’autopista AP-7 i a l’est amb la plaça de la Vila.

Patrimoni destacat del carrer:

Per saber-ne més sobre el mestre Lluís Moreno Torres:
2 thoughts on “Carrer i plaça Lluís Moreno

  1. L’antic Camí Públic, en el tram comprés entre el Mas Llorenç i el Mas Ribot, (actual Lluís Moreno), anava de dret entre les antigues eres fins al davant mateix de la porta del Mas Ribot. En aquest punt hi havia la cruïlla, a la dreta cap al Camí Ral d’Amer per passar el Ter pel Pas d’en Rossell, i també per anar a Sant Gregori, pel Pas d’en Prats. A l’esquerra, i tota vora de La Quintana del Mas Ribot, sortia el Camí Ral que menava a Montfullà.

    Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.