Carrer d’Esteve Vila

914
Obres d’urbanització del carrer Esteve Vila (1986)

Denominació oficial:

Carrer d’Esteve Vila

Històric de canvis de denominació:

  • Carrer de l’Apeadero (fins 01/10/1926)
  • Carrer d’Esteve Vila (a partir de 01/10/1926)

Històric:

El camí que unia el Barri Vell amb l’abaixador del Tren d’Olot. A partir de finals del segle XIX van començar a aparèixer les primeres construccions, però no serà fins la segona meitat del segle XX amb la construcció del Grup Verge Maria i els macroblocs de pisos que configurarà el seu aspecte actual.

Qui va ser Esteve Vila?

vila1

Esteve Vila i Mir (1851-1926) va néixer a Calonge el 30 de setembre de 1851. Va obtenir el títol superior de mestre el 22 de juliol de 1884 i després d’un pas per l’escola de Fortià arribà a Salt per fer-se càrrec de l’escola pública de nens on va exercir durant gairebé 40 anys, fins a la seva jubilació l’octubre de 1921 a l’edat reglamentària de 70 anys.

Casat amb Maria Casanovas Matas, va tenir una filla, Anita, i va viure al pis del mestre, sobre de l’escola pública, fins que va morir a l’edat de 74 anys, al juny de 1926.

Com a mestre va obtenir el reconeixement de la professió i de la Junta Provincial d’Instrucció Pública que li va comportar algunes subvencions per a l’escola per part de l’Ajuntament de Salt. I el més important, l’estimació dels seus alumnes que el recordaven amb simpatia i afecte. Fins i tot un diari de tirada nacional com La Vanguardia, se’n va fer ressò de la seva defunció.

El juny de 1927, promogut per un altre mestre, el senyor Lluís Moreno, la vila de Salt li va retre un sentit homenatge dedicant-li un carrer i col·locant-hi una placa commemorativa. A l’homenatge s’hi va sumar tot el poble, emocionat, els nens de l’escola i l’Orfeó Rossinyolenc van dedicar-li una cançó.

Situació:

Situat entre els carrers Pere Coll i Guitó a l’oest i el passeig Marquès de Camps a l’est, limita al nord amb el carrer Major i al sud amb el passeig dels Països Catalans.

Patrimoni destacat del carrer:

Per saber-ne més sobre el mestre Esteve Vila i Mir:

Un passeig per Salt

vilaEl carrer

Situació: [Vegeu plànol a Google Maps]

El carrer d’Esteve Vila es troba a l’Eixample Oest, entre el carrer Pere Coll i Guitó i el passeig Marquès de Camps. Va des del carrer Major al passeig dels Països Catalans.

Data en què es va donar nom al carrer: L’any 1927. Pau Masó i Fàbrega a l’article ” El mestre Lluís Moreno i Salt” editat a Presència del dia 06/09/1969 escrivia:  L’any 1927 s’efectuà el descobriment de la placa que dona el nom del senyor Esteve Vila, el mestre de la meva infantesa, al carrer on visqué. En un emotiu parlament, el senyor Moreno significa el valor simbòlic que el descobriment l’efectués el seu nét Ramon tot i esperant digué  de veure continuades en ell, les virtuts pedagògiques, l’altruïsme i l’esperit de  sacrifici del seu avi. També ho comenta Ramon Bover en el seu article al programa de…

View original post 265 more words