Josep Puig i Puig, en Curta

CAT.AMS.905.1.5267 En Curta, jugador del CF Salt

Va néixer a les Serres (Sant Martí de Llémena), el 22 de febrer de 1922, però quan tenia un any ja es va instal·lar amb la seva família a Salt. Es considerava un saltenc de cap a peus i quan jugava fora sempre deia amb orgull que era de Salt. El sobrenom de Curta prové de la casa on vivia, que en deien a ca la Curta. La seva família regentava el bar que hi havia davant de l’antic camp de futbol.

Josep Puig i Puig, en Pitu Curta, va ser una d’aquelles poques persones que amb el seu esforç, la seva tècnica i el seu entrenament va arribar a ser el primer futbolista gironí d’alt nivell. Aquest jugador saltenc va jugar dotze temporades a primera divisió amb el Barcelona FC i ha passat a la història del Barça com un dels integrants de l’equip de les “5 copes”. Els que el van conèixer diuen que la seva personalitat va destacar extraordinàriament per la seva honradesa i esportivitat tant a dins com a fora del terreny de joc.

L’afecció al futbol li venia de molt petit. Les seves primeres passes les podem resseguir pels carrers de Salt, on jugava a rugbi amb els amics. Mentre anava a classe als “Hermanos” feien equips de futbol per jugar contra la Salle de Girona i d’altres col·legis de les rodalies. Quan tenia dotze o tretze anys s’integrà en l’equip de futbol dels Fejocistes de Salt. Més endavant va jugar dues temporades amb el CF Salt (1937-39), equip que va ser campió en aquella època. El primer camp de futbol on jugaven era a prop del riu Ter, en una esplanada sorrosa, i tenia les porteries plegables.

És considerat indiscutiblement el millor defensa de la història del futbol gironí. Segons paraules dels seus companys, era un armari amb un coll imponent. La seva carrera futbolística es consolida quan comença a jugar a Segona Divisió amb el Girona FC, on va fer una temporada i mitja. La seva força física i el seu joc d’anticipació a les jugades el van convertir en el favorit dels afeccionats que anaven a veure jugar el Girona els diumenges a la tarda. L’equip blanc i vermell va esdevenir la seva plataforma de llançament cap al futbol professional.

CAT.AMS.905.1.5265 En Curta, jugador del F.C. Barcelona

Als divuit anys ja va fitxar pel Barcelona (temporada 1941-42) i va començar a jugar a Primera Divisió. El primer any van ser campions de copa, però van haver de jugar la promoció amb el Múrcia, per no baixar a Segona, que sortosament varen guanyar. Aquest Barcelona de la postguerra va haver de ser reestructurat i no li va ser fàcil refer-se, però amb jugadors com Curta i tota una generació de futbolistes formada, entre d’altres, per Miró, Balmanya -també de Girona-, Velasco, Elías, César, Martin, els germans Gonzalvo, Sans, Ramallets, Zabala, Benito, Quique, Valero, Basora, Kubala, etc., entrenats per Pepe Samitier, van recobrar el prestigi esportiu blaugrana. La primera lliga la va guanyar la temporada de 1943-44 i les altres dues de la mà de l’entrenador uruguaià Enrique Fernández (1947-48, 1949-49). Amb el Barça assoliren, també, la Copa Llatina, de caire internacional. Va tenir un lloc a la Selecció Catalana i quatre vegades la internacionalitat absoluta jugant amb la Selecció Espanyola.

Es va retirar a causa d’una lesió a la cama i el 6 de setembre de 1955 se li va dedicar un partit d’homenatge al camp de les Corts, l’últim homenatge que es va fer en aquest camp. Abans del partit, el Grup de Bombers va fer un espectacle d’exercicis gimnàstics i el Gimnasio A. Blume, un d’exercicis de mans lliures. En Curta va donar una medalla commemorativa del partit als bombers, als gimnastes i als futbolistes. El Barça jugà contra l’Àustria de Viena i el resultat final va ser de 2 a 1. Per part del FC Barcelona van participar-hi jugadors tan destacats com Kubala, Moreno, Manchón, Ramallets, Seguer, Biosca, Segarra, Flotats, Bosch, Mandi i Suárez.

Un cop retirat i de tornada a Salt, no va deixar el futbol i es va dedicar a entrenar equips com els juvenils de l’UE Coma Cros.

El 9 de juliol de 1997 va morir als 77 anys a Salt. El funeral es va celebrar a la parròquia de Sant Cugat i va ser multitudinari, hi van assistir prop d’un miler de persones entre familiars, amics, saltencs, companys de professió i també el president del FC Barcelona, Nicolau Casaus.

Vida esportiva:

  • CF Salt (1937-39)
  • FC L’Escala (1939-40)
  • Girona FC (1940-42)
  • FC Barcelona (1942-51) (270 partits)
  • CE Sabadell (1951-52)