Passeig de Teresa Pons

Passeig Teresa Pons Tomàs. Foto Arxiu Municipal de Salt

Denominació oficial:

Passeig de Teresa Pons

Històric de canvis de denominació:

Se li atorgà el nom en el Ple de l’Ajuntament de Salt del 21 de desembre de 2009 per unanimitat de tots els regidors.

Històric:

Passeig de vianants de recent urbanització a tocar de la séquia Monar.

Qui o què va ser ?

Teresa Pons. Fotografia del fons familiar

Teresa Pons va néixer el 10 d’abril de 1911 a can Clarà del carrer Indústria. Als catorze anys començà a treballar, a torns, a la secció de telers de la fàbrica tèxtil Coma-Cros, alhora que ajudava a Can Pous.

De ben jove, influenciada pels seus dos germans, s’interessà pels problemes socials de la comunitat; entrà a formar part de les Joventuts Llibertàries i freqüentava el Centre Obrer de Cultura la Floreal, on formà part de la companyia de teatre Arte y Amor.

El 19 d’octubre de 1936 es convertí en la primera dona regidora a l’Ajuntament Salt i una de les primeres a les comarques gironines, on ocupà la cartera de la Comissió de Treball. Aquest càrrec el va ostentar fins al desembre de 1936 en que hi renuncià quan començà una relació sentimental amb Salvador Piñol, líder sindical de a CNT.

El 1939, a punt d’acabar la Guerra Civil, s’exilià a França on hi va viure fins a la seva mort el 6 de desembre de 1988. Només tornà a Salt, de visita, a partir de la mort del dictador espanyol el 1975.

Les seves restes reposen al costat del seu marit al cementiri protestant de Gasseras, a les afores de Montauban, França.

Per més informació: Teresa Pons

Situació:

Situat al Veïnat, al costat de la Factoria Cultural Coma Cros. Va d’est a oest, limita per l’est amb la travessia de Sant Antoni, a l’oest amb el pont del Corriol de les Guixeres, al nord amb la séquia Monar i al sud amb el carrer de les Filadores.

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Patrimoni destacat del carrer: