Les arts marcials

Els mestres de Taekwondo, Lee Jae-Kwon i Kwang Sup Oh Moon amb l’alcalde Salvador Sunyer (1985) CAT.AMS.100.588

Segons l’Enciclopèdia Catalana entenem com a Arts Marcials aquelles formes de combat d’origen oriental sense armes. Fonamentalment se centren en tres de principals: el judo, el karate i el taekwondo, tot i que n’hi ha més, com el Kung-Fu, el Ki-gong, el Kenpo, el JiuJitsu, l’Aikido, el Hapkido, així com d’altres disciplines d’esports de contacte.

Si ho comparem amb altres esports, les arts marcials van arribar força recentment a Salt, a partir de l’any 1982 amb l’obertura de la sucursal del gimnàs Chois Lee que el senyor Lee Jae-Kwon havia fundat a la ciutat de Girona el 1979. Qui es va fer càrrec del gimnàs del carrer Pius XII va ser el senyor Kwang Sup Oh Moon, professor internacional i cinturó negre de Taekwondo, quart dan. L’any 1987, després del tancament del Chois Lee II, el senyor Oh Moon va decidir obrir el seu propi gimnàs d’arts marcials coreanes, sobre tot Taekwondo, Hapki-do i gimnàstica Ki-gong, al carrer Major 121, el Chun Kwon Salt, (que significa «tècnica superior de la mà»: Chun, cel superior; Kwon, puny).

El Taekwondo és l’esport nacional de Corea i el nom es podria traduir com tècnica de peu i cama (tae), tècnica de mans i peus (kwon) i camí de respecte (do), és a dir, una tècnica defensiva que treballa els braços i les cames com a instruments defensius, mai d’atac, i sempre des del respecte al rival.

Fins l’any 2005 hi havia un club, a l’empara del mateix gimnàs, per a competir en trobades i competicions i van aconseguir alguns premis, com la saltenca Conchi Muñoz, subcampiona de Catalunya en pes gall (1988), o el darrer títol el mateix 2005 de campió de Catalunya infantil. A més d’això, periòdicament fan exhibicions públiques amb els seus alumnes per apropar a la població les arts marcials que hi practiquen.

Per aquest gimnàs amb més de trenta anys d’història, han passat milers de saltencs i saltenques, molts dels quals han arribat a cinturó negre i és ben present dins la vida esportiva de la vila.

A més del taekwondo, una a altra de les arts marcials més practicades a Salt és el Judo.

Exhibició del Club Judo Salt (1992) CAT.AMS.100.Pendent

El Judo va penetrar a Salt com una secció dins del Club Esportiu LEM, una entitat multiesportiva fundada l’any 1977 i que tenia a Enrique Escaño i Julián Azañón com a entrenadors. Van participar en diverses competicions de caràcter regional i fins i tot en un torneig internacional.

L’octubre del 1989, el Patronat d’esports, amb la delegació provincial de judo, van organitzar un curs de judo per promoure aquest esport entre els més joves de Salt. El senyor Jaime Salas, cinturó negre, i la professora Melli Viso, també cinturó negre, van ser l’encarregat de fer les classes, que es feien al gimnàs de l’Institut Salvador Espriu.

A partir d’aquesta iniciativa, l’octubre de l’any 1990 es constitueix el Club Judo Salt que utilitzava les instal·lacions municipals per a les seves activitats. Van començar amb 30 nens d’entre 7 i 12 anys i cada inici de curs escolar es programaven curos d’iniciació al judo a les escoles i instituts per interessar els joves en aquest esport. Els professors eren Jaime Salas (cinturó negre 5è dan) i José Luís Salas (cinturó negre 4t dan).

El 1992 s’afilia a la Federació Catalana de Judo. En aquell moment tenien 40 nens i nenes inscrits en els diferents cursos del club. A més, col·laboraven amb el col·legi Pompeu Fabra per fer classes extraescolars on tenien 25 alumnes més.

Aquell mateix any el club organitza un acte promocional del judo amb la presència a Salt de la campiona olímpica de Barcelona’92, Míriam Blasco, amb un seguit d’exhibicions i activitats.

La campiona Míriam Blasco amb l’alcalde Xavier Corominas (1992) CAT.AMS.100.Pendent

El 1994 el Club Judo Salt encapçala la classificació provisional de la Lliga de Promoció de judo en la categoria sub-13 on també participa el Pompeu Fabra. Mentrestant continuen amb les campanyes de promoció del judo a les escoles amb la campanya «Inicia’t al Judo» amb la qual, l’any 1997, arriben a 2.500 escolars de Girona i Salt. 60 nens i nens van decidir continuar amb la pràctica del judo.

Míriam Blasco signant autògrafs a Salt (1992) CAT.AMS.100.Pendent

A partir de l’any 2000 el club va passar per una etapa d’inactivitat fins que el 2007 una nova junta directiva decideix reprendre les activitats amb una nova campanya de divulgació del judo al Pavelló d’esports.

Altres disciplines en arts marcials que es podien practicar a Salt era el Mugendo, una branca molt completa que engloba diferents tècniques dins d’una mateixa pràctica. El fundador va ser un professor japonès de karate que va modificar el sistema per adaptar-lo a la cultura occidental, introduint-hi tècniques procedents de la boxa i altres formes de combat més pròpies de la tradició europea i nord-americana. Es barregen tècniques de defensa personal amb les tècniques de les 12 armes de kogudo, armes de combat tradicionals japoneses.

A Salt el mugendo es podia practicar al Club Mugendo Salt, situat al carrer Francesc Macià des de l’any 2006 de la mà de Josep Fabra. Tot i que els alumnes no calia que passessin per la competició o la lluita, alguns d’ells es van preparar i van participar en diferents campionats.

En l’actualitat aquest club no existeix a Salt i ha pres el relleu l’entitat dedicada al Kick boxing i la defensa personal, Dojo Doragon, instal·lada en el mateix local de la Maçana.