El bàdminton

Autor Jofre Ferrer (2007)

El bàdminton és un esport que té els seus antecedents a l’Índia, on fa uns 300 anys es practicava amb el nom de poona.

El 1860 els oficials de l’exèrcit britànic destinats a l’Índia el van exportar a Anglaterra on, el duc de Beaufort, un assidu jugador, el va dotar de reglamentació i acabà donant-li el nom per la finca on el practicava, la residència Badminton.

El bàdminton es disputa entre dos contrincants o dues parelles (simple o dobles) en una pista rectangular de 13,40 per 5,20 metres dividida per una xarxa d’1,55 m d’altura. Es juga amb una raqueta similar a la del tennis, però amb un mànec més prim i llarg, i en lloc d’una pilota, un volant de suro o goma de forma semiesfèrica, amb una secció plana voltada de 16 plomes, amb un pes total màxim de 5,50 gr.

A Salt, el 1986, es va fundar el Club Bàdminton Salt que va tenir com a primera presidenta, Encarna Valera Arendano, que del 1987 al 1992 va ser campiona provincial en les tres categories de competició: individual, dobles i mixtes.

Autor Jofre Ferrer (2007)

El 1988 el Club, sota la presidència d’Enric Pallàs i amb un seixantena de socis, va organitzar el campionat de Catalunya al pavelló municipal de Salt, amb més de noranta jugadors i 13 clubs. També va participar en els campionats d’Espanya que es van disputar a La Corunya arribant als setzens de final. Valero en va ser la més destacada i va estar a punt d’arribar als vuitens de final. Aquell mateix any va aconseguir l’ascens a Primera Divisió A del bàdminton català i va ser premiat a la Festa de l’Esport de Salt.

El Club, tot i els èxits assolits, a partir de 1992, coincidint precisament en l’any que el bàdminton es convertia en joc olímpic a les Olimpíades de Barcelona, va patir una certa davallada i va passar de 60 a 25 socis i es va dedicar únicament a la formació amb l’Escola d’especialització esportiva-bàdminton. Bàdminton-I, Bàdminton-2.

Aquesta etapa durà fins el 2001 en que es va escollir una nova junta i un nou president, Carles Soler, i s’iniciaren noves activitats. El 2003 va entrar de nou en competició a la lliga catalana. El 2004 va participar en un torneig triangular a la ciutat de Niederkassel (Alemanya) on es va enfrontar a l’equip de la ciutat de Kendal (UK).

El 2005 el Club Bàdminton Salt va organitzar el Torneig Internacional Vila de Salt amb la participació dels clubs de Kendal i Niederkassel. L’any següent repetí l’experiència amb el Club Bàdminton Encamp d’Andorra i el Club Sus Darme 1926, de la ciutat de Lingen, agermanada amb Salt.

El 2007 va ser convidat de nou a Niederkassel, a més d’organitzar un torneig amb el Club Bàdminton Figueres.

Autor Jofre Ferrer (2007)

Del 2008 al 2013 participen en diversos tornejos (Lanskroun, Rodez, Lleida, Platja d’Aro, Vilanova, Bellaterra, etc.), en Circuits Catalans (Sant Esteve de Sesrovires, la Garriga, Salt, Roda de Ter, Granollers, etc.), en la Lliga Catalana i, a més, participa en esdeveniments per acostar aquest esport a les escoles i en esdeveniments solidaris com La Marató de TV3.

El març de 2018 organitzen a Salt la 10ª Prova del Circuit Català amb la participació de 90 jugadors. De les categories disputades, les de sub11 i sub19 va ser puntuables pel rànquing nacional.

Alguns noms del bàdminton saltenc, a més dels esmentats d’Encarna Varela i Carles Soler, són Jesús Colomera, Rosó Soler, Josep Bautista Cabezas, Àlex Mir, Jordi Camps, Ferran Paisan, Eduard Batlle, Josep Salses, Jordi Ibáñez, Jordi Corominas, Glòria Madeo, etc.