L’excursionisme a Salt

Excursió de treballadors de la Coma Cros al Pasteral (1910) CAT.AMS.100.76

Es considera que l’excursionisme va néixer al segle XVIII, sobre tot practicat per individus aïllats amb voluntat artística o científica, però no serà fins al segle XIX que, amb la millora de les vies de comunicació i l’aparició de la burgesia, s’estén com una activitat col·lectiva. A Catalunya això ve de la mà del moviment cultural i literari de la Renaixença que esdevé un camí per fer renéixer la cultura i la llengua catalana, la qual cosa implica un millor coneixement del territori. Geòlegs, historiadors, filòlegs, geògrafs, botànics, etc., emprenen viatges pel país amb fins científics per adquirir de primera mà aquest coneixement i posar-lo en valor. Més endavant l’excursionisme es dividí en diverses tendències: les esmentades de coneixement de l’entorn natural i socials; les sortides de caire religiós, lligades a la parròquia; i les excursions amb finalitat d’esbarjo i de lleure. Aquesta darrera tendència donarà lloc a la creació d’entitats i clubs excursionistes i que va ser potenciada posteriorment per l’escoltisme.

La primera entitat excursionista pròpiament dita va ser l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (1876), a Barcelona, que amb el pas dels anys, al fusionar-se amb altres entitats, dóna lloc al Centre Excursionista de Catalunya (1890).

Saltencs d’excursió a la Font Pudosa (Banyoles) (1929) CAT.AMS.603.2174

Salt no va ser aliena a aquesta nova tendència i, tot i que es perfectament possible que a finals del segle XIX hi tinguessin lloc aquestes sortides, excursions, passejades o peregrinacions, no és fins a principi del segle XX que hi ha nombrosos exemples documentats amb fotografies d’excursions: els aplecs de Sant Rocs, les peregrinacions a Els Àngels, al Far, a Sant Grau i Santa Afra, al Rocacorba, a les font Pudosa de Banyoles o la font Picant de Bescanó, fins i tot fotografies de saltencs d’excursió a Montserrat, Núria, el Montseny, a la platja, i un llarg etc.

Una de les primeres agrupacions excursionistes saltenques van ser el Grup Excursionista Germanor fundat per Joan Paradera, contramestre de la secció de telers de la Coma Cros, abans de la Guerra Civil. Les excursions del grup, en les quals hi participaven molts treballadores de la fàbrica, eren explicades en publicacions com El Poble de Salt.

Joves de l’Agrupament Escolta Sant Cugat (1965) CAT.AMS.905.1.5147

Un altre dels precedents va estar vinculat a Acció Catòlica primer i després amb el Patronat Parroquial de Sant Cugat a partir dels anys 1950. D’aquí van sortir les bases per a la creació el 1959 del primer grup escolta saltenc impulsat per mossèn Narcís Tibau i acabaria convertint-se en l’Agrupament Escolta i Guies Sant Cugat de Salt.

Precisament d’un grup d’excursionistes com Josep Cristòfol, Jordi Martin, Quim Pla, Jaume Bosch, Cesc Casas, Lluís Mateu, Josep M. Oliveras i Jaume Santanta, entre d’altres, alguns d’ells vinculats al Cau Sant Cugat, va sorgir l’interès de posar remei a una mancança que tenia Salt: la d’una entitat excursionista que donés acollida a totes aquelles persones afeccionades a la muntanya i en la que poguessin participar tota la família. Així el 9 de febrer de 1978 es va constituir la nova entitat, el Centre Excursionista Saltenc (CES), com a secció de muntanya del Casal de Jubilats de Salt i es va donar d’alta a la Federació de Muntanya de Catalunya. Els primers anys l’associació va experimentar un fort creixement amb més de 400 socis i una activa vida social implicant-se en la campanya per a la independència de Salt, fent conferències, exposicions i vetllades audiovisuals. També en aquells primers anys es crea la secció d’esquí que més tard, el 1987, s’escindiria per constituir-se en entitat pròpia, el Club d’Esquí Salt que arribaria a tenir més de 1100 socis.

Josep Cristòfol retratat per Martí Artalejo (2012) CAT.AMS.100.7119

Els anys 1990 suposen pel CES una època d’esplendor quan alguns dels seus membres assoleixen fites destacades: Miquel Colomer, Jaume Santana, Albert i Valera coronen el Kilimanjaro (5900 m); Santana i Colomer, el McKinley (6193 m). Jaume Santana, a més, corona l’Aconcagua (6959 m), l’Elbrus (5642 m).

Després d’això el club experimenta una certa davallada d’activitats i socis, però això no treu perquè s’assoleixin altres cims importants com el Mont-blanc, el Cervino o el Mont Rosse i segueixin programant excursions i sortides, sessions d’escalada o sortides en bicicleta, esquí o senderisme.

El novembre de 2009, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, durant una assemblea nacional extraordinària celebrada a Salt que va aplegar un centenar de directius i representats de les diferents entitats excursionistes de Catalunya, es va fer un reconeixement públic al Centre Excursionista Saltenc amb motiu del 30è aniversari de la seva fundació.

Una de les persones vinculada al CES i que més reconeixements va tenir va ser Baldiri Bosch Pagès (Granollers de Rocacorba, 23/02/1923 – Salt, 25/10/2012) que va formar part de l’expedició de la secció de muntanya del GEiEG al Kilimanjaro el 17 d’agost de 1973. Va tenir cura dels arbres i plantes dels entorns del pla dels Socs i va col·laborar en la reconstrucció de refugis de muntanya. Va participar també en la instal·lació de creus dalt d’alguns cims catalans com Agullola de Rupit, el Bastiments, etc. Baldiri Bosch va rebre nombrosos guardons, entre els quals destaquen la Medalla de Muntanyisme de bronze l’any 1975; el de millor esportista veterà dels premis de l’esport de Salt, els anys 1988 i 2005; la Medalla de la Generalitat, com a un dels millors esportistes veterans del 1990; la Medalla d’Or de la Federació Catalana de Muntanyisme i la Insígnia d’Or del GEiEG.

Excursió de la delegació a Girona del Centre Excursionista de Catalunya a Santa Brígida (1956). CAT.AMS.905.1.6177

El 12 de desembre de 2003 es va constituir una nova associació excursionista a Salt, tot i que ja portaven fent activitats des de 2001, Excursionista Xirucaires de Salt, afiliada a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Molts dels seus primers socis eren joves provinents del Cau Sant Cugat que per qüestions d’edat l’havien hagut de deixar, però que encara tenien ganes de fer muntanya. Programaven sortides d’alta muntanya, però al mateix temps d’altres més accessibles a les famílies i de dificultat mitjana o baixa. A part de les activitats de muntanya o senderisme, també programaven d’altres més lúdiques (calçotades, diada del soci, dinar de Nadal dalt d’un cim, etc.) i de lleure (cinema, fotografia, conferències, cursos, etc.).

La darrera entitat creada, tot i no ser una associació excursionista explícitament, però sí que hi està relacionada, és l’Agrupament Escolta i Guia Can Tona, al barri del Veïnat, apadrinat el Cau de Sant Cugat, fundada el setembre de 2017 a iniciativa d’un grup de joves que es va iniciar en el lleure a través del programa «Juguem?» de l’Ajuntament de Salt. Les activitat que organitzen són una excursió trimestral de cap de setmana en un entorn natural i uns campaments d’estiu d’una setmana per a joves des de 6è de primària a 2n de batxillerat.


2 thoughts on “L’excursionisme a Salt

  1. Cal aclarir, per ser fidels a l’història, que el Centre Excursionista Saltenc, va néixer a redós del Casal de Jubilats i simpatitzants, i gràcies a les activitats intergeneracionals que feien possible que famílies enteres poguessin participar de les diverses activitats que s’hi organitzaven. També per la dedicació i experiència d’en Josep Cristòfol i Darné, primer president, que no provenia de l’escoltisme com sembla informar el vostre escrit, ni la majoria dels socis, joves, grans i infants.

    Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.