El futbol americà: els Salt Falcons

Els Salt Falcons contra el Pioners B (2002) Foto Salt Falcons

El futbol americà es va desenvolupar a les universitats dels Estats Units durant la segona meitat del segle XIX per immigrants britànics que van prendre el rugbi com a model, tot i que en l’actualitat els dos esports són molt diferents.

El futbol americà és un esport de contacte molt dur on es combina la força física dels jugadors amb la velocitat, l’anticipació, l’estratègia i la coordinació entre els jugadors. Tot i jugar-se amb proteccions, els jugadors necessiten dos o tres dies per recuperar-se després d’un partit i les seves carreres (sobretot a nivell professional) no acostumen a ser molt llargues pel desgast físic que comporten els partits i els entrenaments diàris.

Pilota de futbol americà, similar a la del rugbi, però una mica més petita. Foto Salt Falcons

Els equips, d’11 jugadors, estan formats per dos seccions, l’atac i la defensa, i mentre en el terreny de joc hi ha la secció d’atac d’un equip, hi haurà només la defensa de l’altre.

El primer partit de la història d’aquest esport va tenir lloc a l’Estat de Nova Jersey, el 1869, entre les universitats de Princeton i Rutgers.

A l’Estat espanyol la primera competició va ser la Lliga Catalana de futbol americà en la temporada 1988-1989 amb quatre equips: els Badalona Drags, el Búfals del Poble Nou, el Pioners de l’Hospitalet i els Boxers de Barcelona.

L’equip dels Falcons el 2006. Foto Salt Falcons

I precisament l’any 1989, el cinquè equip català fundat, va ser el Salt Falcons a iniciativa de Joan Coderch, professor en l’Institut de Salt, i aquell mateix any ja va participar en les primeres competicions oficials, concretament en la Supercopa organitzada per la Federació Catalana.

A finals de 1991 es van formar dues competicions diferents, a Espanya es crea la Spanish Football League (SFL, a partir de 1994 LNFA), on van participar alguns dels equips catalans mentre d’altres, com el Salt Falcons, continuaven a la Lliga catalana de Futbol Americà.

L’any 1992 els Falcons aconsegueixen el cinquè lloc en la Lliga catalana i l’any següent, quan es crea una nova competició sense jugadors professionals, la RFL, la varen guanyar.

Al 1995 van quedar segons en la Lliga quan van perdre contra els Argentona Bocs per 16 a 18. I l’any següent, el 1996, van tornar a quedar subcampions després de perdre l’únic partit en tota la lliga contra els Terrassa Reds per 16 a 0.

Partit final de la temporada (2008-09) Foto Salt Falcons

Per tal d’acostar el futbol americà a la població i que pogués ser practicat per tothom, de qualsevol edat i forma física, es va crear la secció de Futbol Flag, una versió de 5 contra 5 sense contacte en el que els equips fan servir passades i carreres per avançar en una sèrie de jugades o downs que acaben quan al jugador que porta la pilota se li treu un dels mocadors que porten penjant d’un cinturó. Manel Iribarne en va ser el primer coordinador d’aquesta versió.

El 2012 els Falcons guanyen el III Memorial Àlex Sales contra els Vallès Reds de Terrassa per 19 a 7.

A la temporada 2014-2015 els Salt Falcons fan un pas endavant i comencen una col·laboració amb Els Senglars de la Vall d’Aro per tenir un equip competitiu a les comarques gironines. Així, l’equip cadet era compartit per a les dues entitats.

Partit contra els Rookies (2018/02/25) Foto Salt Falcons

La següent temporada, 2015-2016, amb una competitivitat de la Lliga Catalana molt alta, va començar amb novetats destacades, com passar de jugar de 9×9 a 11×11 jugadors, i la més important: els dos clubs decideixen unir esforços. Aquesta reestructuració va permetre la creació d’una nova categoria júnior, que debutaria en un partit contra els Pioners de l’Hospitalet, a Granollers; i competir en les categories cadet i sènior amb molts bons resultats: els cadets van arribar a les semifinals de la Copa Catalana, i els sènior, després d’un debut amb una contundent victòria (14-29) contra els Eagles de Vilafranca amb un equip format per jugadors dels Senglars i dels Falcons, van arribar a la final de la Lliga Catalana. Un resultat que es repetiria la temporada següent.

Partit dels Ducs contra els Pagesos de Barcelona (2018/12/02). Foto Salt Falcons

Aquesta darrera temporada, 2018-2019, els dos clubs han decidit dotar la seva col·laboració i fusió amb un nom que els representi a tots dos, els Ducs. No obstant enguany només han pogut competir a la categoria sènior i a la cadet, i esperen recuperar la categoria júnior per a la propera temporada.

Nota:

Volem agrair la col·laboració de Salt Falcons i d’en Xevi Formatjé per la informació subministrada i les fotografies que il·lustren aquest article.