Carrer de Jaume Roca Delpech

El c/ Roca Delpech al barri de Sant Cugat (2019) AMS

Denominació oficial:

Carrer de Roca Delpech

Històric de canvis de denominació:

Carrer Montseny des del 20/09/1955.

Carrer Roca Delpech des del 22/06/1976.

El c/ Roca Delpech (1988) Autor Pere Quero. CAT.AMS.100.1322

Històric:

El carrer es va urbanitzar de nou amb la construcció del grup Sant Cugat (Cases Barates), que van ser inaugurades oficialment el 4 de febrer de 1956. En aquell moment se li va donar el nom de carrer Montseny.

El 1976, amb l’agregació del municipi de Salt al de Girona i per evitar duplicitat de noms de carrers, se’l va denominar carrer de Roca Delpech, en reconeixement al músic i pintor saltenc que havia mort 8 anys abans.

Actualment el carrer travessa dos barris de Salt: el barri de Sant Cugat i el barri de la Maçana.

Qui va ser Jaume Roca Delpech ?

Jaume Roca Delpech (1926) CAT.AMS.100.1937 (detall)

Jaume Roca Delpech va néixer a Salt, el 26 d’agost de 1910, on el seu pare era propietari d’una esparteria del carrer Major, al barri del Veïnat, i músic afeccionat. Afició que va transmetre de ben jove al seu fill que, amb només quinze anys, va compondre una sardana, La vella rondinaire. I amb setze anys oferia el seu primer concert de piano al Saló de Música Sobrequés de Girona.

Va cursar estudis musicals a l’Schola Cantorum de París, gràcies a una beca concedida per la Diputació de Girona, on s’hi està fins l’any 1933. En tornar de França es va establir a Barcelona on va obrir una acadèmia de piano mentre continuava les seves actuacions en sales de concerts. En aquests anys va fundar, al seu poble natal, una cobla anomenada Iris. Però l’esclat de la Guerra Civil el va obligar a tancar l’acadèmia i a poc a poc es va anar decantant cap a una altra expressió artística: la pintura.

Amb les seves aquarel·les i olis va recórrer tota Europa gràcies a contractes amb editorials d’Alemanya, Dinamarca i Suècia que li publicaven les pintures en format de postal, aconseguint una gran repercussió internacional que el duria a fer exposicions a Madrid, Càdis, París, Buenos Aires, etc.

Per més informació podeu consultar la seva biografia i obra en el web Pedres de Girona.

Situació:

Situat d’est a oest, limita per l’oest amb el passeig Marquès de Camps i a l’est amb el carrer del President Francesc Macià. Al sud amb el carrer Montseny el Parc de la Maçana i al nord amb el passeig dels Països Catalans.

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Patrimoni destacat del carrer:

  • Barri de Sant Cugat o de les cases barates
  • Plaça porxada de Sant Cugat
  • Parc de la Maçana